Procurorul municipiului Chişinău, Ivan Diacov, cere sprijinul societăţii civile şi al mass-media pentru a-i trage la răspundere pe judecătorii care comit abateri. În cadrul unui briefing de presă, susţinut astăzi, 22 septembrie, Ivan Diacov a spus că traficul de droguri este printre cele mai grave fenomene criminale din ţară. În pofida eforturilor de a-l combate, lupta antidrog se împotmoleşte la etapa procesului de judecată.
Potrivit lui Ivan Diacov, în traficul de droguri circulă aproximativ 2 miliarde de lei, accentuând că anume de aici provin o bună parte din banii folosiţi pentru mită şi corupţie. În cazurile legate de traficul de droguri, mita ajunge la 30-50 de mii de euro. Suma propusă creşte în funcţie de etapa procesului penal: cea mai mică pentru poliţistul de sector şi cea mai mare pentru judecător, susţine Ivan Diacov.
Procurorul a criticat faptul că deseori poliţia are „indici de îndeplinit” şi arestează doar consumatorii de droguri. Procurorii muncesc foarte mult în direcţia identificării persoanelor care ocupă poziţii mai înalte în reţelele de distribuţie a drogurilor. Însă adesea eforturilor lor sunt subminate de abaterile judecătorilor, care îi lasă pe inculpaţi să scape uşor sau refuză demersurile procurorilor de aplicare a măsurilor preventive.
Ivan Diacov a amintit de cazul în care magistrata Lilia Vasilievici a luat o decizie favorabilă inculpatului Victor Ciornâi, care fusese găsit vinovat pentru punerea în circulaţie a drogurilor în cantităţi deosebit de mari. Conform legii, pedeapsa ar fi trebuit să fie între 7 şi 15 ani, însă judecătoarea l-a condamnat la doar 4 ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Inculpatul a părăsit liber sala de judecată, iar după ce Curtea de Apel a modificat sentinţa la 7 ani de detenţie, cu executare, în penitenciar de tip închis, acesta se află încă în libertate şi a fost dat în urmărire.
Procurorul s-a arătat revoltat de faptul că judecătoarea primei instanţe nu a fost încă sancţionată. „Dacă n-au dat-o afară, crima nepedepsită ce face? Recidivează!”, a declarat Diacov. Acesta a cerut sprijinul societăţii civile şi al presei pentru a o aduce pe Lilia Vasilievici pe banca acuzaţilor.
De asemenea, Ivan Diacov a pledat pentru o reformă reală a justiţiei, care să permită colaborarea eficientă a ofiţerilor de urmărire penală, a procurorilor şi a judecătorilor pentru a combate traficul şi consumul de droguri. Procurorul a menţionat că printre consumatorii de droguri anchetaţi de procuratură „avem şi fii de milionari, copii de deputaţi, copii de generali”.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova există aproape 10 mii de consumatori de droguri luaţi la evidenţă, printre care şi 70 de minori. Estimările neoficiale indică însă o cifră în jurul a 25 de mii de persoane. Anual, între 25 şi 40 de persoane mor din cauza consumului de droguri.