logo

Abandonul copiilor poate fi prevenit printr-un serviciu de zi gratuit


https://www.ipn.md/index.php/ro/abandonul-copiilor-poate-fi-prevenit-printr-un-serviciu-de-zi-gratuit-7967_1030592.html

Serviciul de zi pentru copii de la patru luni la trei ani, deschis în premieră în Republica Moldova de către Primăria municipiului Chişinău acum câţiva ani, este un serviciu gratuit destinat prevenirii abandonului copilului din cauza problemelor financiare. Solicitată de IPN, Valentina Canariov, şefa Secţiei reintegrare familială şi adopţie a Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, a declarat că serviciul a fost creat în cadrul Centrului municipal de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, care a fost transformat într-un centru mixt cu multiple servicii, ceea ce a contribuit la reducerea esenţială a numărului copiilor în plasament rezidenţial.

În spaţiile libere ale fostului centru municipal de plasament s-au creat deja trei grupe de copii şi mai urmează să fie deschisă una. Acum în serviciu sunt 36 de copii şi, potrivit Valentinei Canariov, acesta este foarte solicitat. Nu se întâmplă să fie locuri libere. Copiii sunt aduşi aici dimineaţa și luaţi acasă seara. Pe parcursul zilei desfășoară practic aceleaşi activităţi ca la o grădiniţă obişnuită. Pe lângă educator şi ajutor de educator, în serviciu este încadrat şi un asistent medical.

Pentru a integra copilul în acest serviciu părinţii trebuie să se adreseze la Direcţia sectorială pentru protecţia copilului. Potrivit Valentinei Canariov, oricine poate apela la acest serviciu dacă are un salariu mic şi nu se descurcă financiar, nu are cu cine lăsa copilul. Serviciul a fost creat anume pentru a preveni instituţionalizarea copiilor şi pentru a-i reintegra în familie pe cei care au fost separaţi de părinţi şi se află într-o instituție rezidenţială de protecţie.

La acest Serviciul de zi pentru copii pot apela nu doar părinţii solitari, ci şi familiile complete care nu se descurcă financiar şi ambii părinţi trebuie să muncească pentru a crește copilul. Inclusiv familiile cu mulţi copii. O bună parte din părinţii care aduc copiii în serviciu nu au spaţiu de locuit, iar datorită faptului că au unde să lase copilul încep să-şi caute un loc de trai şi o slujbă.