logo

A treia moţiune împotriva Guvernului Leancă va avea soarta celor precedente, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-treia-motiune-impotriva-guvernului-leanca-va-avea-soarta-celor-precedente-opin-7978_1009685.html

Moţiunea de cenzură examinată astăzi de Parlament, 11 decembrie, va avea soarta  celor precedente, care nu au fost aprobate. Totodată, este foarte probabil să nu fie ultima moţiune din anul curent. De această părere este vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc. Politologul  a declarat pentru IPN că guvernarea ar face bine să modifice Regulamentul Parlamentului, în sensul să nu fie permis să se înainteze atât de frecvent moţiuni de cenzură.

Fracţiunea comuniştilor a înaintat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă invocând că a fost negociat în secret Acordul de Asociere cu UE, parafat la 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Victor Juc este de părere că negocierile nu au avut loc în secret, informaţia despre negocieri era cunoscută. Iar cât ţine de acordul parafat, regulile prevăd că textul nu poate fi negociat cu tot poporul.

„Partidele din coaliţia de guvernământ au acum o majoritate, poate nu una confortabilă, dar ar putea opera modificări în Regulamentul Parlamentului, astfel încât o fracţiune să poată înainta moţiune de cenzură Guvernului nu mai frecvent decât o dată la 6 luni sau în anumite condiţii. Eu mă aştept că în anul curent această moţiune să nu fie ultima”, a spus Victor Juc.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice nu crede totuşi că imaginea Guvernului Leancă are de suferit din cauza moţiunilor înaintate de opoziţie. „Oamenii îşi dau seama că Guvernul, pur şi simplu, este hărţuit de opoziţie”, a adăugat Victor Juc.

Moţiunea de cenzură va fi examinată în şedinţa Parlamentului de miercuri, 11 decembrie, la ora 15.00. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că această moţiune nu va trece. Iar liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că el şi colegii săi vor vota pentru acordarea votului de neîncredere Guvernului.

Până acum PCRM a mai înaintat două moţiuni Guvernului Leancă, ambele în luna octombrie. În primul caz parlamentarii comunişti au învinuit executivul că încearcă să deposedeze statul de Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Cea de-a doua moţiune a vizat conflictul transnistrean și instituirea punctelor migraţionale între cele două maluri ale Nistrului. Ambele moţiuni au fost anulate pentru lipsă de voturi.

Moţiunea de cenzură se adopta cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.