logo

A început săptămâna antitrafic în Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-inceput-saptamana-antitrafic-in-republica-moldova-7967_1008427.html

20 de figurine cu poveştile persoanelor traficate au fost expuse timp de câteva minute la Arcul de Triumf din capitală, în cadrul unui flash mob cu scopul de a încuraja societatea să ia o atitudine pozitivă pentru excluderea discriminării victimelor traficului de fiinţe umane. Acţiunile fac parte din programul săptămânii antitrafic desfăşurată în Republica Moldova până pe 20 octombrie, transmite IPN.

Reprezentanta Centrului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Irina Lencăuţan, a spus în cadrul flash mob-ului că până la sfârşitul săptămânii vor avea loc mai multe evenimente. Astfel pe 16 şi 17 octombrie studenţii facultăţilor de drept şi jurnalism din cadrul unei universităţi vor asistata la 2 lecţii publice la vor fi prezentate date despre traficul de fiinţe umane. Vineri, 18 octombrie, Biblioteca Naţională va găzdui expoziţia de fotografie Art atitudine, concomitent vor fi decernate premii persoanelor care au participat la concursul foto. Săptămâna antitrafic va fi încheiată duminică, 20 octombrie, prin filmul mut rulat la cinematograful Gaudeamos. Evenimentul este la ediţia a doua, a spus Irina Lencăuţan.

Ecaterina Berejan, o altă reprezentantă a Comitetului, a spus că pentru prima dată în anul 2012 numărul persoanelor traficate şi exploatate prin muncă a fost de 50 la 50. Aici sunt incluşi bărbaţi, femei şi copiii. Anul trecut au primit asistenţă 198 de persoane traficate. Totodată, numărul persoanelor traficate identificate este mult mai mare faţă de anii precedenţi. Vârsta medie a acestora este de 20-35 de ani. Îmbucurător este faptul că ţările cu destinaţii ale traficului de fiinţe umane depistează persoanele traficate şi le încadrează în programe de reabilitare psihologică, ulterior, le ajută să revină acasă, a spus Ecaterina Berejan.

Ala Vechiu, de asemenea, de la Centrul naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, a spus că în Republica Moldova există un sistem naţional de protecţie pentru persoanele traficate şi exploatate prin muncă. Astfel, în fiecare raion există câte o echipă care intervine pentru acordarea de servicii victimelor traficului de fiinţe umane.

Ziua europeană pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane este marcată anual pe 18 octombrie, cu începere din anul 2007.