logo

A II-a ediție a romanului „Woldemar” de Oleg Serebrian, lansată la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-ii-a-editie-a-romanului-woldemar-de-oleg-serebrian-lansata-la-chisinau-7967_1048433.html

Cea de-a II-a ediție a romanului „Woldemar”, scris de Oleg Serebrian, a fost lansată miercuri, 24 aprilie, la Chișinău. Protagonistul romanului este un băiețel de 7-8 ani, nepotul eroinei principale a romanului precedent al autorului, „Cântecul mării”, Marta Skawronski. Potrivit autorului, a II-a ediție a romanului a fost revăzută, fiind excluse notele de subsol, fără a se interveni însă pe conținut, transmite IPN.

Oleg Serebrian susține că protagonistul, fiind la vârsta când interacționează pentru prima dată cu școala și cu societatea, se confruntă cu probleme de adaptare socială și de acomodare „E un copil care a trăit în lumea lui, un fel de Maugli sovietic care la un moment dat se trezește în mediul societății, un domeniu foarte străin pentru el”. Autorul mai spune că romanul nu este unul autobiografic și nici analitic, acesta reprezentând „doar o piatră de temelie către alte romane mai importante”.

„Copilăria mea a decurs altfel, deși, nu neg că sunt foarte multe elemente mai mult contextuale. Situațiile descrise sunt dintr-o memorie colectivă sau amintirile pe care le-am auzit de la cunoscuți, de la prieteni, rude care au fost și deportate unele dintre ele”. Oleg Serebrian susține că volumul lansat este despre singurătate și prietenie nerealizată. „Este un roman și despre formarea sexualității, deoarece vârsta protagonistului este vârsta când apar întrebări privind sexualitatea. Apoi e vorba de atmosferă, am vrut să fac o frescă a ceea ce însemna societate sovietică la periferia URSS în anii 70”, conchide autorul.

Poeta și publicista Maria Șleahtițchi a menționat că Oleg Serebrian scrie o sagă, și aceasta este partea a II-a, întrucât „Cântecul mării”, primul roman, dă tonul unui ciclu de romane. În romanul „Woldemar”, sunt prezente lucruri care se reiau, dar din altă perspectivă. „Am citit acest roman deoarece este o carte scrisă foarte bine care arată evoluția unui romancier”. Referindu-se la diferențele dintre prima ediție a cărții și cea de-a doua, poeta a menționat lipsa notelor de subsol în cea de-a doua carte, dar și unele redactări utile. Totodată, în cea de-a doua ediție, potrivit poetei, s-a mers mai mult pe imaginar și construcție, fiind, de asemenea, un roman rostit pe două voci.

„Oleg Serebrian lucrează într-o materie pe care noi trebuie să o recuperăm mai ales pentru generația care s-a născut mai încoace. Oleg Serebrian ne îndeamnă să ne ducem încolo de unde ne-am luat marea bogăție pe care nu întotdeauna știm să o valorificăm, mai ales că trebuie să o și lăsăm moștenire. Mie îmi place că titlurile evidențiate sunt un reper de referință a ceea ce suntem noi”, a spus jurnalistul Vasile Botnaru.

Doctorul în filologie Nina Corcinschi a spus că a rămas impresionată de roman care i-a confirmat că autorul este „un prozator de vocație cu mare rafinament lingvistic și psihologic”. Nina Corcinschi susține că „Woldemar” este un roman „cu o estetică foarte personalizată, este un generos transfer de sensibilitate și individualitate strâns și intim legată de ființa autorului. Este un roman bine vertebrat narativ, un roman viu, un roman copleșitor pentru că este un roman al stărilor limită. Woldemar este un tânăr de succes pentru care s-ar părea că se deschide toată viața înainte, dar tocmai atunci apare starea de rupere a eului cu lumea, acesta decizând să se salveze prin incursiunea în copilăria lui”, a spus doctorul în filologie.

Cea de-a II-a ediție a romanului „Woldemar a apărut în 1000 de exemplare și poate fi procurat cu 111 lei din librării.

Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat și politician din Republica Moldova. Actualmente, este ambasador al Republicii Moldova în Germania. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Cântecul mării”. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.