logo

A fost semnat un document de intenții care va consolida dialogul cu Franța în domeniul apărării


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-semnat-un-document-de-intentii-care-va-7965_1099623.html

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, și omologul său francez, Sébastien Lecornu, au semnat la Chișinău un document bilateral de intenții care va consolida dialogul dintre cele două instituții. Cei doi miniștri au discutat despre cooperarea bilaterală, obiectivele prioritare ce vizează apărarea statului, reforma militară, precum și situația de securitate regională, transmite IPN.

Anatolie Nosatîi a menționat că vizita ministrului francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, reprezintă un mesaj puternic că Franța a fost și este un susținător al inițiativelor și proiectelor de modernizare ale sectorului de apărare și reformelor democratice ale Republicii Moldova, precum și un promotor al parcursului european.

Ministrul apărării și omologul său francez au discutat despre modalitățile prin care Franța ar putea să susțină Republica Moldova în procesul de transformare a Armatei Naționale, pentru a avea, în final, o armată modernă, bine echipată și dotată, rezilientă la provocările actuale de securitate.

Anatolie Nosatîi a accentuat deschiderea și buna colaborare cu compania franceză „Thales” în procesul de încheiere a contractelor necesare pentru achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană din bugetul național de apărare. „Este un pas important în eforturile noastre de asigurare a securității spațiului aerian, dar și în contextul evoluției parteneriatului moldo-francez”, a declarat Anatolie Nosatîi, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Sébastien Lecornu a declarat că cooperarea dintre cele două instituții de apărare se va dezvolta și se va axa pe mai mulți piloni. „De mai multe luni, echipele noastre conlucrează pentru a defini o cooperare mult mai puternică, mai concretă și fundamental orientată pe apărarea suveranității dumneavoastră și pe stabilitatea Republicii Moldova”, a afirmat ministrul Lecornu, citat de Ministerul Apărării.

„Franța și Republica Moldova, o țară mică care trăiește și ea în frica agresiunii ruse, au început negocierea unui acord de apărare”, a aflat luni AFP de la biroul ministrului francez al apărării în vizită la Chișinău. „Franța va continua să stea alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”, a indicat biroul ministrului în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu.