logo

A fost pornit un proces penal pe cazul răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-pornit-un-proces-penal-pe-cazul-rapirii-7967_1080828.html

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză penală pe faptul răpirii pe teritoriul Republicii Moldova a cetățeanului ucrainean Nicolai Ceaus, la 3 aprilie anul curent. Despre aceasta a comunicat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, în cadrul unei ședințe convocate de premierul interimar Aureliu Ciocoi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Voicu a comunicat că au fost sporite verificările la toate punctele de trecere a frontierei ca răspuns la informațiile apărute în spațiul public despre faptul că o mașină cu numere diplomatice a trecut „prin coridorul verde” fără control vamal. Ministrul a precizat că transportul diplomatic are statut special, prevăzut de convențiile și acordurile internaționale, și nu poate fi supus verificărilor.

Pavel Voicu a adăugat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale ministerului. Instituțiile de drept au adunat probe, au găsit trei automobile care au fost utilizate în răpirea persoanei, au stabilit traseul deplasării și a stabilit cercul de persoane implicate. O persoană a fost reținută.

Poliția și procurorii au stabilit un cerc de persoane, având cetățenia altui stat, care au intrat în Republica Moldova începând din 23 martie curent, inclusiv în ziua producerii răpirii. Informațiile despre aceste persoane sunt verificate. Instituțiile statului au obținut până acum mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale. Totodată, Pavel Voicu a evidențiat că mizează mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina.

Nicolai Ceaus este cetățean ucrainean. În 2016, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală, de către organele de drept din Ucraina, pentru luare de mită în proporții deosebit de mari și alte acțiuni ilegale. În 2017, traversând ilegal frontiera Republicii Moldova, a solicitat azil politic. Instituția prezidențială a refuzat, decizie contestată în instanțele de drept. Acum se examinează refuzul la CSJ. Cetățeanul ucrainean, deși a fost datîn căutare pentru infracțiune gravă, nu poate fi transmis organelor de drept în Ucraina atât timp cât are statut de solicitant de azil politic. În perioada anilor 2019-2020, către organele de drept din Moldova au fost mai multe solicitări de la serviciile speciale din Ucraina și organele de drept de acolo pentru a-l oferi justiției pe Nicolai Ceaus.