logo

A fost lansat un program pentru valorificarea impactului pozitiv al migrației


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-lansat-un-program-pentru-valorificarea-impactului-pozitiv-7967_1101560.html

Programul Comun ONU Moldova al Fondului Fiduciar Multilateral în Domeniul Migrației a fost lansat în cadrul unui eveniment la Chișinău, în contextul Zilei Internaționale a Migranților 2023. Cu o perioadă de implementare de 36 de luni, programul vine să valorifice impactul pozitiv al migrației asupra dezvoltării socio-economice a Moldovei, transmite IPN.

Secretarul de stat al Guvernului Republicii Moldova, Ana Calinici, a menționat că programul comun sprijină procesul de modernizare a Republicii Moldova și integrarea în UE prin strategia de implementare a acesteia, componentele de consolidare a datelor, fortificarea capacităților, implementarea abordărilor inovatoare aliniate acestui proces.

Coordonatorul rezident al ONU în Moldova, Simon Springett, a spus că lansarea programului comun în domeniul migrației că „este un alt exemplu bun al agențiilor ONU care lucrează împreună pentru a sprijini eforturile țării de a oferi o viață mai bună pentru toți, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Abordarea provocărilor cheie, valorificarea expertizei diasporei și explorarea noilor oportunități pentru Moldova vor aduce cu siguranță un impact pozitiv asupra dezvoltării durabile și reziliente a țării”.

Șeful misiunii OIM în Moldova, Lars Johan Lönnback, a menționat că „experiența și abilitățile colective ale diasporei oferă un potențial enorm de a genera schimbări pozitive, în special în domenii critice, precum mobilitatea forței de muncă, protecția socială, asistența medicală, educația, eficiența energetică, clima. adaptarea la schimbare, digitalizarea, atragerea investițiilor, finanțele publice, justiția și statul de drept, printre multe altele”.

„Viziunea noastră comună este că un cadru de guvernanță a migrației reînnoit va fi o parte integratoare a procesului de integrare în UE și acesta trebuie, la rândul său, să fie bazat pe date și analize imparțiale și sensibile la gen, care iau în considerare nevoile migranților și diasporei, vulnerabilitățile, precum și competențele și know-how-ul migranților și ale diasporei care pot și ar trebui să fie valorificate pentru dezvoltarea Moldovei în sectoare strategice cheie”, a adăugat șeful misiunii OIM.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a comunicat că fenomenul migrației afectează în principal familiile cu copii. Peste 25% din gospodăriile cu copii, unde cel puțin un membru se află în străinătate, se încadrează în categoria populației social vulnerabile. Pe de altă parte, impactul migrației ar putea servi efectiv ca o investiție în îmbunătățirea vieții familiilor moldovenești cu copii, de exemplu, prin utilizarea înțeleaptă a remitențelor trimise de moldovenii aflați în străinătate. Ca parte a acestui proiect comun, UNICEF va colabora cu guvernul și agențiile ONU pentru a se asigura că tendințele globale de mobilitate au un impact pozitiv asupra nevoilor copiilor.”

Programul Comun ONU Moldova al Fondului Fiduciar Multilateral în Domeniul Migrației va fi implementat de către Organizația Internațională pentru Migrație, Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Organizația Mondială a Sănătății, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.