logo

A fost lansat proiectul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-lansat-proiectul-de-implementare-a-noului-sistem-computerizat-7966_1099630.html

În Republica Moldova a fost lansat proiectul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. Diana Levcenco, consultant economic în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, a menționat că implementarea NCTS, instrument primordial în administrarea vamală, este mult așteptată pentru comunitatea de faceri. Acesta va asigura conexiunea cu sistemul transeuropean, facilitând în mod semnificativ traversarea frontierei de stat.



Diana Levcenco a spus că instrumentul NCTS oferă beneficii pentru mediul de faceri, asigurând simplificarea procedurilor vamale, digitalizarea proceselor de interacțiune dintre toate părțile interesate, optimizarea tehnologiilor de control vamal și economisirea timpului și resurselor agenților economici în timpul desfășurării activității economice externe.  



Igor Talmazan, director al Serviciului Vamal, a declarat că digitalizarea procedurilor vamale este unul din obiectivele Serviciului Vamal stabilite în toate strategiile și documentele politice aprobate până în prezent. Noul Sistem Computerizat de Tranzit reprezintă o singură declarație vamală, o singură garanție, de la expeditor până la destinatar, în toate țările Uniunii Europene. Uniunea Europeană va monitoriza implementarea acestui proiect și Moldova va avea garanția și certitudinea că, în situația în care va face toți pașii corect, va adera la Convenția privind regimul de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri.



Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a menționat că tranzitul vamal este un element al asocierii politice și integrării economice între UE și Republica Moldova. Acest tranzit facilitează libera circulație a bunurilor între două puncte vamale sau tranzitul în mai multe puncte vamale, permite suspendarea temporară a taxelor, impozitelor și unor restricții. Simplificarea procedurilor vamale face posibilă ca un comerciant să primească bunurile la un punct autorizat fără necesitatea de a le prezenta la postul vamal.

Simon Springett, coordonator rezident ONU Moldova, a spus că dezvoltarea sistemului național de tranzit va pregăti Republica Moldova pentru aderarea la Convenția privind regimul de tranzit comun. Uniunea Europeană rămâne în continuare un partener strategic al Republicii Moldova și asistența Uniunii Europene pentru acest proiect, pentru a consolida Serviciul Vamal și a îmbunătăți facilitarea comerțului, este extrem de importantă.