logo

A fost lansat programul Super ESCO, destinat îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-lansat-programul-super-esco-destinat-imbunatatirii-eficientei-7966_1100085.html

Un program destinat îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice și care ulterior va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, denumit Super ESCO, a fost lansat astăzi. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, Moldova Super ESCO are scopul de a elabora conceptul din punct de vedere legal și a vedea cum va funcționa acest mecanism de finanțare în practică, aplicându-l în cazul a cel puțin două clădiri publice selectate. În acest scop va fi alocat un grant de circa 1 milion de dolari SUA din partea USAID.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că modelul Super ESCO implementat de alte țări arată că investițiile în eficiența energetică se răscumpără în câțiva ani din economiile la energie. Moldova cheltuie de două-trei ori mai mulți bani pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu nu pentru că resursele energetice sunt mai mari, ci pentru că nu a acordat atenția cuvenită eficienței energetice. După ce va fi testat modelul Super ESCO, va fi preluat de Agenția pentru eficiență Energetică.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, a remarcat că amploarea investițiilor necesare pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice depășește cu mult capacitatea sistemului bugetar de a acoperi necesitățile actuale. Prin urmare, sunt necesare mecanisme și instrumente care să stimuleze atragerea investițiilor private în reabilitarea energetică a clădirilor publice.

Banii din economiile la facturile pentru resursele energetice vor fi direcționați către un fond special creat de Agenția pentru Eficiență Energetică. La selecția proiectelor se va lua în calcul proiectele care aduc cele mai mari economii de energie și confort termic în raport cu investițiile făcute.

Programul a fost lansat de Ministerul Energiei, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA).