logo

A fost lansat primul studiu naţional al factorilor de risc pentru bolile netransmisibile


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-lansat-primul-studiu-national-al-factorilor-de-risc-pentru-bolile-netrans-7967_1013569.html

Unul din patru adulţi din Republica Moldova fumează. Acest viciu îl au 43,6% dintre bărbaţi şi 5,6% dintre femei. Fiecare fumător consumă zilnic în medie 16 ţigări, arată primul studiu naţional privind factorii de risc pentru bolile cronice netransmisibile (STEPS), transmite IPN.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat, la o conferinţă de presă cu ocazia lansării studiului, că peste 80% din cauzele de deces înregistrate anual în Republica Moldova sunt cauzate de bolile netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, hepatitele cronice etc. „Rezultatele studiului arată că efectele nocive ale factorilor de risc în apariţia bolilor cronice netransmisibile sunt de 2-3 ori mai mari decât se credea anterior. Rezultatele pe care le-am obţinut vor servi la stabilirea acţiunilor de reducere şi control a acestor factori”, a subliniat ministrul.

Reprezentantul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Jarno Habicht, a spus că studiul STEPS este unic pentru Republica Moldova şi oferă date reale despre factorii de risc în apariţia bolilor cronice netransmisibile. „Datorită acestui studiu, am aflat date foarte importante despre nivelul obezităţii în rândul populaţiei, care până acum nu au mai existat în Moldova. Rezultatele studiului arată că 56% din populaţie este supraponderală, inclusiv 23% este obeză. Ponderea femeilor obeze este de 1,6 ori mai mare în comparaţie cu cea a bărbaţilor”, a spus reprezentantul OMS.

A fost stabilită şi cantitatea de fructe şi legume consumate zilnic de către cetăţenii Republicii Moldova. Astfel, chiar dacă Moldova este o ţară agrară, circa 67% din populaţie consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi legume recomandate pe zi. Trei din zece persoane au colesterolul mărit în sânge şi doar unul din patru cetăţeni cu hipertensiune arterială înaltă ia tratament.

Directorul Diviziei de boli netransmisibile al biroului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, Gauden Galea, a subliniat că bărbaţii din Republica Moldova au de 3 ori mai multe riscuri să moară de atac de cord până la vârsta de 65 de ani comparativ cu femeile. Astfel, un bărbat din 3 are riscul să moară de atac de cord din cauza factorilor de risc precum consumul de alcool şi fumatul. Acesta a subliniat că populaţia Republicii Moldova trăieşte, în mare parte, nesănătos, iar acest lucru este cauzat direct de stilul de viaţă.

STEPS a fost realizat cu ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi al Uniunii Europene. În cadrul acestuia, au fost chestionate circa 5 mii de persoane cu vârstele cuprinse între 18 şi 69 de ani. Factorii de risc au fost verificaţi în baza unui chestionar care a cuprins informaţii generale despre vârstă, sex, nivelul de educaţie, stare civilă, regim alimentar etc.