logo

A fost lansat Partidului Reîntregirii Naționale ACASĂ, care își propune unirea tuturor forțelor unioniste


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-fost-lansat-partidului-reintregirii-nationale-acasa-care-isi-7965_1103575.html

Partidului Reîntregirii Naționale ACASĂ și-a lansat astăzi activitatea. Potrivit membrilor acestuia, scopul formațiunii este „constituirea unui pol politic românesc care să unească sub un singur tricolor pe toți cei cu inima română”.

Într-o declarație adoptată pe 24 martie și citită de președintele formațiunii, Valentin Dolganiuc, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, se menționează că pe parcursul anilor de independență „Moldova a continuat să graviteze pe orbita Moscovei”, cetățenii au luat calea pribegiei, iar spațiul basarabean s-a depopulat considerabil, degradând sub toate aspectele. În opinia autorilor declarației, cel mai grav ce s-a întâmplat în 1992 a fost distrugerea mișcării de eliberare națională și renaștere românească de către serviciile rusești. Refacerea mișcării de eliberare națională este necesară ca fiind unica forță care poate rezista în fața planurilor de refacere imperială.

„Numeroși veterani ai mișcării de eliberare națională și renaștere românească, împreună cu un grup de deputați ai primului Parlament care au votat independența față de imperiul rusesc, profesori universitari, oameni de afaceri, veterani ai războiului din 1992, fermieri, studenți etc. au decis constituirea Partidului Reîntregirii Naționale ACASĂ”, a spus Valentin Dolganiuc.

Potrivit lui, scopul partidului nu este de a se aventura în bătăliile electorale, dar de a crea un puternic pol românesc, constituit din entități politice și civice, care să reprezinte segmentul de 40% al celor care se identifică români. De asemenea, Partidul spune că își dorește un dialog sincer cu clasa politică de la București cu privire la „revenirea Basarabiei acasă”. „Vrem să aflăm care este planul de reîntregire al teritoriului național românesc. Noi nu credem în poveștile de unire în cadrul Uniunii Europene”, susțin semnatarii declarației.

Valentin Dolganiuc a remarcat că reîntregirea națională e posibilă doar dacă tot ce este românesc se va regăsi în cadrul unei Convenții Euro-Unioniste, care va oferi o șansă celor 35%-45% de adepți ai reîntregirii naționale, participând la alegerile parlamentare pe o singură listă națională. El a făcut apel către toate entitățile politice și civice ca să consolideze segmentul românesc și să se regăsească sub un singur tricolor.

Membru al Consiliului politic al noului partid, Alexandru Arseni, a declarat că membrii partidului își iau răspunderea și cheamă pe toți într-o singură forță, nu pentru a face o ierarhie, dar ca poporul să vadă că este reprezentat într-o singură mișcare care este Partidului Reîntregirii Naționale ACASĂ.

Membrului Consiliului politic al formațiunii, Zoia Jalbă, susține că UE nu are atribuția de a uni popoarele în cadrul ei. UE primește pe cei care sunt deja determinați, au un scop și știu ce trebuie să facă. Popoarele merg cu cultura și spiritualitatea lor. De aceea, în prim plan ar fi unirea cu România. În context, ea a îndemnat pe cei cu inima română să se ridice din nou așa cum s-au ridicat la sfârșitul anilor 80, pentru a revigora mișcarea de renaștere națională.

Analistul politic, Anatol Țăranu, în calitate de consilier independent al Partidului Reîntregirii Naționale, susține că mult s-a împotrivit creării acestui partid, dat fiind faptul că în opinia publică există acea reticență pentru formarea unor noi partide politice. Până la final, liderii partidului l-au convins că altă ieșire nu există. Din păcate, consideră el, egoismele de partid sunt atât de puternice în societate, inclusiv pe segmentul unionist că a devenit imposibilă coagularea forțelor unioniste într-un singur punct, asta a făcut ca acest partid să apară.

Membrul partidului, Pintilie Pîrvan, a chemat pe toți cei ce simt românește să adere la acest pol unionist. Potrivit lui, vor fi realizate vizite în teritoriu pentru a se discuta cu fiecare în parte.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.