Punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta a fost inaugurat. Circulația se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale Prutului, pe artere de control, una destinată ieșirii din țară și alta pentru formalitățile de intrare. În primă etapă va fi permisă trecerea frontierei de către unitățile de transport cu o masă totală de până la 3,5 tone, iar programul de lucru va fi în regim de zi, în intervalul orelor 08.00 și 20.00, transmite IPN.
În cadrul evenimentului de inaugurare, ministra afacerilor de interne, Ana Revenco, a declarat că Punctul de trecere a frontierei de la Leova-Bumbăta este o soluție abordată pe timp de criză, în condiții bugetare restrânse. Din anul 2014, după ce Republica Moldova a obținut regim liberalizat de vize cu UE, numărul persoanelor și mijloacelor de transport care au traversat frontiera de stat s-a dublat, ajungând la aproape 10 milioane de călători și peste 3 milioane de mijloace de transport.
„Pentru a putea asigura trecerea mai facilă a frontierei de stat moldo-române, am decis împreună deschiderea traficului în regim de testare. Pentru început, Punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta va funcționa pentru anumite categorii de transport pentru ca specialiștii să poată efectua toate analizele necesare asupra unui regim de funcționare optim. Astăzi, traversarea de stat aici, la Leova-Bumbăta, va începe pentru microbuze, pentru unități transport pasageri și pentru autoturisme. Ulterior se va permite traversarea și auto-marfarelor cu precizarea capacității. Totodată, procesarea în punctul de frontieră respectiv va avea loc pe timp de zi, pe o durată de 10 ore, până va fi asigurată alimentarea cu energie electrică la rețele naționale, ca să putem lucra și pe timp de noapte”, a mai spus ministra.
Prezent la eveniment, ministrul român al afacerilor interne, Lucian Bode, a declarat că inaugurarea Punctului de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta va contribui la degajarea traficului în PTF Albița, care este cel mai solicitat. De asemenea, va asigura creșterea fluenței traficului de călători și mărfuri între Republica Moldova și România. „Cred că avem aici un exemplu clar că autoritățile române pot depune eforturi substanțiale și pot identifica soluții într-un timp foarte scurt, dar și într-un context de securitate plin de provocări. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu omologii din Republica Moldova pentru a identificarea și implementarea celor mai eficiente măsuri pentru fluidizarea traficului”, a notat ministrul român.
Leova-Bumbăta este al șaptelea punct de trecere a frontierei cu România. Operaționalizarea urmează să fluidizeze traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase PTF rutiere care acum sunt mai solicitate – Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani.