logo

A crescut numărul femeilor candidate pentru mandatul de deputat în Parlament, analiză CPD


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-crescut-numarul-femeilor-candidate-pentru-mandatul-de-deputat-8011_1082555.html

Au crescut șansele femeilor de a accede în funcții decizionale, mai exact a crescut numărul femeilor candidate desemnate pe listele de candidați pentru mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Arată analiza preliminară a candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prin prisma dimensiunii egalității de gen, realizată de Centrul Parteneriat Pentru Dezvoltare (CPD).

La o conferința de presă la IPN, unul dintre autorii analizei, Alina Andronache, a remarcat că sistemul de cotă dublă (cota de reprezentare de 40% și prevederi de poziționare pe liste) a sporit șansele femeilor de a accede în organul legislativ. Analiza listelor preliminare de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021 arată că a crescut numărul femeilor candidate față de ultimele scrutine, ponderea totală fiind de 46,7%.

A crescut numărul femeilor candidate plasate pe locurile eligibile pentru mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (42,7% de candidate în primii zece).

Partidele politice pot face modificări pe listele de candidați pe întreaga durata a campaniei electorale, dar nu mai târziu de 14 zile înainte de data alegerilor. Autorii raportului atenţionează că experiența arată că cele mai importante modificări pe liste se fac pe ultima 100 de metri.

„Respectiv, concurenții care modifică lista de candidați după ce au fost înregistrați trebuie să fie obligați se conformeze prevederilor sistemului de plasament pe tot parcursul campaniei electorale. Conform datelor analizei preliminare a candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prin prisma dimensiunii egalității de gen, putem spune ferm că toate eforturilor depuse în asigurarea șanselor egale pentru femei și bărbați în Parlament înregistrează primele rezultate prin introducerea prevederilor de plasament și respectarea cotei minime de gen de 40%”, se arată în document.

Elena Prohnițchi, secretarul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte,  a precizat că raportul cu denumirea: „Calea lungă către reprezentarea egală” este elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Monitorizarea Alegerilor din perspectiva de gen”, implementat cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.