logo

A cincea parte din porumbul semănat a rămas nerecoltat


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-cincea-parte-din-porumbul-semanat-a-ramas-nerecoltat-7966_1086890.html

La sfârșitul lunii decembrie, cantități importante de porumb rămân pe câmp. Din cauza umidității ridicate, producătorii nu l-au recoltat. Potrivit Asociației „Agrocereale”, este vorba cam de 20% din porumbul semănat.

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a precizat pentru IPN că umiditatea în câmp depășește 18-20%, iar la recoltarea porumbului nu trebuie să fie mai ridicată de 15-16%. Dacă porumbul este recoltat la umiditate mai ridicată, trebuie dus la uscătoriile pentru cereale, care în Republica Moldova sunt puține și sunt vechi, de 30-50 de ani, iar cantitățile pe care le pot prelucra nu sunt mari.

În anul curent, recolta de porumb în țară a atins  2,5 milioane de tone, ceea ce este un volum record. Au fost semănate și soiuri noi, cu o productivitate de 14-15 tone la hectar, adică de 2-3 ori mai mare față de soiurile tradiționale, a specificat președintele Asociației „Agrocereale”.

60-70% din ceea ce s-a strâns va merge la export. Ceea ce rămâne acoperă pe deplin necesitățile interne. Porumbul moldovenesc se exportă în peste 30 de state ale lumii, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Malaezia, Egipt, China, Italia. Cele mai mari cantități de porumb recoltat în Republica Moldova au ajuns în Turcia.