logo

A avut loc tragerea la sorți pentru dezbaterile electorale organizate de IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/a-avut-loc-tragerea-la-sorti-pentru-dezbaterile-electorale-8008_1076878.html

Agenția de presă IPN va desfășura dezbateri electorale în zilele de 21 și 22 octombrie, iar astăzi, 16 octombrie, a avut loc online procedura de tragere la sorți pentru stabilirea ordinii prezentării invitaților la dezbateri.

Directorul Agenției, Valeriu Vasilică, a precizat că pentru dezbateri au fost stabilite inițial trei zile, din considerentul că în buletinul de vot sunt înscriși opt candidați. Cu regret, trei dintre cei opt candidați nu au dat curs invitației IPN. Reprezentanții candidaților Renato Usatîi și Violeta Ivanov au declara verbal că aceștia au un program prea încărcat și nu reușesc să vină la dezbateri. Iar purtătorul de cuvânt al candidatului Igor Dodon a expediat un răspuns în scris, în care a precizat că „Igor Dodon a decis să dedice tot timpul campaniei pentru întâlniri cu alegătorii și are obiectivul să ajungă în toate raioanele țării”.

După tragerea la sorți, s-a stabilit că la prima dezbatere electorală se vor duela Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului electoral UNIREA și Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale. La cea dea doua dezbatere urmează să participe, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, și Tudor Deliu, candidatul Partidului Liberal Democrat.

„Ne-am gândit că, în condiții de pandemie, nu este tocmai potrivit să invităm prea multă lume aici, într-un spațiu închis. Cu atât mai mult că această lume este foarte și foarte încărcată, ocupată în această perioadă. De aceea, am pledam pentru varianta online a procedurii de tragere la sorți. Dar, pentru că și în acest format ne-am dorit maximă corectitudine, credibilitate, dacă vreți, am rugat respectuos Misiunea Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) să ne acorde suportul său”, a precizat Valeriu Vasilică.