logo

9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/9-mai-sarbatoarea-care-uneste-si-care-desparte-dezbateri-ipn-7978_1034400.html

Marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, a două sărbători – Ziua Victoriei și Ziua Europei - urma să devină o idee de reconciliere, însă deocamdată se pare că are un efect invers.  Acest lucru cel mai probabil este generat de faptul că ambele sărbători poartă mai mult tentă politică, fiind organizate sau chiar utilizate de formațiuni politice în anumite interese. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice cu tema: „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a declarat că dintotdeauna s-a dorit reconcilierea, însă a fost obținut un rezultat exact invers. De exemplu, unii au insistat pe marcarea de 9 mai a unei singure sărbători – Ziua Victoriei. „Din punctul meu de vedere pe viitor nu există temei ca să credem că Ziua Victoriei și Ziua Europei, comemorate în aceeași zi, vor duce la conciliere. Noi înțelegem cu toții că există interesul partidelor politice pentru a utiliza simbolurile ca un fel de ferment social pentru a aduce lumea în mișcare, pentru a-i face pe oameni să se asocieze cu o formațiune sau alta sau cu blocuri de formațiuni. Deja după adoptarea legii în Parlament (n.r. legea prin care a fost instituită Ziua Europei), avem acest clivaj și mai adânc”, a opinat expertul.

La dezbatere a fost invitat și un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă, nu s-a prezentat. În calitate de expert, Igor Boțan a fost rugat să argumenteze de pe poziția curentului care promovează  necesitatea serbării pe 9 mai doar a Zilei Victoriei. Din acest punct de vedere, sărbătoarea de 9 mai este una tradițională, marcată timp de mai multe decenii. „Că le place unora sau nu, este un fapt confirmat și de sutele de oameni care participă la această sărbătoare. Totodată, conceptul comunist este atractiv pentru mulți oameni, dar e altă problemă cum a fost implementată această ideologie”. Totodată, expertul spune că îi înțelege pe cei ce sărbătoresc Ziua Victoriei care nu-și doresc o confuzie, iar prin decizia Parlamentului de a declara Ziua Europei pe 9 mai se dorește această confuzie. În opinia sa, sunt necesare acțiuni speciale , promovate de instituţiile statului, astfel încât, de 9 mai, cetățenii să nu fie pe baricade.

Valerian Bejan, deputat al Partidului Liberal, a menționat că încă de pe timpuri anumite forţe politice au încercat să monopolizeze Ziua de 9 mai, neadmiţând altă sărbătoare în aceeaşi zi. Parlamentarul a făcut o analogie din domeniul religiilor. , „Există persoane care împărtășesc diferite confesiuni și respectă fie stilul vechi, fie stilul nou. Respectiv, sărbătorile cad la date diferite, liberalii promovează ideea toleranţei între diferite viziuni”, a spus el.

Totuși, în opinia sa, cei care marchează pe 9 mai Ziua Victoriei, trebuie să conștientizeze ce sărbătoresc: „Liberalii în această zi comemorează victimele celui de al doilea război mondial, indiferent de partea cui au luptat, pentru că majoritatea nu au luptat de bună voie, mai ales cetățenii dintre Prut și Nistru, care au fost puși în prima linie”.  

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, a declarat că, promovând ideea de marcare a celor două dat în aceeaşi zi, PDM a reieșit din necesitatea reconcilierii societății. „Pentru că pe parcursul anilor, de la independență încoace, se vede că societatea este dezbinată, inclusiv și în raport cu ziua de 9 mai. „Este bine cunoscut că cel de-al doilea război mondial s-a terminat pe 8 mai”. Purtătorul de cuvânt al PDM a mai spus că această reconciliere probabil nu poate fi obținută din prima zi, însă, pentru a reuși, e nevoie de a stabili o conciliere, cu implicarea societății civile, iar valorile europene ne vor ajuta să obținem acest lucru.

„Noi am rămas cu acea tradiție din perioada sovietică cu 9 mai și, în principiu, o bună parte din cetățenii Republicii Moldova, acceptă această sărbătoare de 9 mai ca Ziua Victoriei. Pe de altă parte, evident că pentru Republica Moldova este foarte important tot ce ține de conceptul european în contextul în care Republica Moldova și-a declarat foarte clar direcția integrării europene, de aceea și ziua de 9 mai este Ziua Europei”, a notat Vitalie Gamurari.

Dezbaterile publice „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, constituie ediția a 72-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.