logo

7,4%, rata de participare la referendum până la ora 09.00


https://www.ipn.md/index.php/ro/74-rata-de-participare-la-referendum-pana-la-8013_1108212.html

La referendumul republican constituțional, până la ora 09.00, au participat peste 72 364 din alegători, ceea ce reprezintă 2,66% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, transmite IPN.

Șefa Comisiei Electorale Central, Angelica Caraman, a declarat că participarea la prezidențiale este prezentată în timp real, însă cifrele cu privire la participarea alegătorilor la referendum, acestea vor fi anunțate separat, pe baza informațiilor pe care le colectează de la colegii din teritoriu. Cifrele reflectă situația de acum o oră.

Președinta CEC a adăugat că procesul electoral se desfășoară în regim normal și fără incidente majore. La alegerile prezidențiale, până la ora 10.00 au votat peste 200 de mii de cetățeni, rata de participare constituind 7,4%. Potrivit ei, prezența este una similară cu scrutinul prezidențial din anul 2020. În secții de votare, până la ora 10.00, au votat 16 300 de alegători. În cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din Stânga Nistrului, au votat 2 300 de alegători.

În ceea ce privește informațiile din spațiul public referitoare la procesul de votat din Rusia, Caraman a spus că ambele secții de votare au fost asigurate cu numărul maxim de buletine de vot – câte 5 mii pentru fiecare. „Și cu această ocazie, amintim că motivul principal pentru care au fost organizate doar două secții de votare în Federația Rusă a fost riscul major pentru securitatea atât a alegătorilor, cât și a funcționarilor electorali”, a precizat șefa CEC.

Referendumul republican constituțional din 20 octombrie va fi validat dacă la urne se vor prezenta cel puțin o treime din numărul de alegători înscriși pe listele electorale – aproximativ 940 de mii de votanți. Totodată, legea se va considera adoptată dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum.

Prin organizarea referendumului se propune completarea Constituției cu două alineate noi, care vin să reconfirme identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al țării. Alegătorul va răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?