logo

71% dintre moldoveni doresc să fie mai bine informaţi despre efectele aderării la UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/71-dintre-moldoveni-doresc-sa-fie-mai-bine-informati-despre-efectele-aderarii-la-7967_1008917.html

71% dintre moldoveni consideră că ar trebui să fie mai bine informaţi despre efectele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, arată un sondaj realizat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Cetăţenii cred că autorităţile şi partidele politice au obligaţia să discute cu ei despre avantajele şi dezavantajele integrării europene, în loc să speculeze politic pe această temă, transmite IPN.

Preşedintele Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, spune că acest date demonstrează că societatea este puţin informată despre UE.

Majoritatea intervievaţilor (52%) consideră că este important şi foarte important ca Republica Moldova să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 31% s-au declarat împotriva semnării acordului, iar 17% nu şi-au format o opinie în acest sens. Sondajul mai arată că 64% din populaţie doreşte să obţină cât mai curând regimul fără vize pentru călătoriile în UE.  9% s-au pronunţat împotrivă, iar 27% nu au oferit un răspuns clar.

58% din cetăţeni consideră că viaţa lor va deveni mai bună în cazul în care Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene. În acelaşi timp, 23% consideră că viaţa se va înrăutăţi sau se va înrăutăţi simţitor.

Participanţii la sondaj au mai fost întrebaţi cum ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 46% dintre ei ar vota pro, 21% – împotrivă, iar 13% – nu ar participa la vot. 20% din respondenţi nu şi-au exprimat opţiunea.

Dacă la referendum s-ar propune de ales între 2 opţiuni, 42% dintre respondenţi ar  alege Uniunea Europeană, iar 38% –  Uniunea Eurasiatică.

Studiul sociologic „Republica Moldova între opţiunea europeană şi euroasiatică” a fost desfăşurat în perioada 21octombrie – 2 noiembrie, pe un eşantion de 1192 de respondenţi din 79 de localităţi, având o marjă de eroare de +/– 2,8%.