Oamenii legii au efectuat în data de 4 octombrie peste 70 de percheziții în mai multe localități din țară. Acțiunile vizează cauzele penale intentate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice. S-a constatat că în aceste scheme făptașii au renunțat la numerar și au pus în aplicare un nou mecanism pentru transmiterea banilor. Este vorba despre utilizarea cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale. Banii „murdari” sunt din străinătate, dar nu se precizează din ce țară, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că la începutul lunii septembrie un moldovean și doi cetățeni străini au încercat să introducă în țară peste 1970 de carduri bancare. În cadrul cercetărilor s-a demonstrat că aceste carduri urmau să fie repartizate persoanelor cheie din cadrul unui partid implicat în alegerile locale și care primea finanțare din exterior.
„Toți figuranții care au ajuns în atenția organelor de drept și care au fost documentați erau asigurați cu astfel de carduri bancare, cu telefon mobil, cu tabletă. Pe aceste dispozitive era instalată aplicația care servea ca modalitate de operare a acestor transferuri bănești și deservire ulterioară”, a notat șeful IGP. Potrivit lui, în cadrul perchezițiilor de miercuri, de la toți figuranții dosarului au fost ridicate cardurile, telefoanele și tabletele date.
Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, banii sunt din străinătate. Însă nu a precizat despre ce țară este vorba. Întrebată dacă în cadrul perchezițiilor a fost vizat Partidul Șansă, șefa PA a spus că sunt vizate mai multe partide. „Acțiunile de ieri au implicat mai multe partide, nu doar unul. Un lucru în comun pe care îl au mai multe partide penale vizate îl reprezintă legăturile cu partidul declarat neconstituțional, Partidul Șor”, a precizat Veronica Dragalin.
Alexandr Pînzari, vicedirector la Centrul Național Anticorupție, a comunicat că persoanele vizate în perchezițiile de ieri sunt cercetate în acest moment în stare de libertate. Toate cardurile au fost ridicate, efectuându-se acțiuni în comun cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a Moldovei.