logo

63% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani au efectuat testul citologic


https://www.ipn.md/index.php/ro/63-dintre-femeile-cu-varsta-de-25-61-de-7967_1078105.html

63% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani din Republica Moldova au efectuat testul citologic în scopul prevenirii cancerului de col uterin în anul 2020, față de doar 36% în anul 2018. Cele mai multe femei care au efectuat testul citologic sunt din sudul țării, din familii cu situația financiară medie. Datele se conțin în Studiul național post-intervenție despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova, prezentat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), transmite IPN.

Un studiu similar, desfășurat acum doi ani, arată că mai mult de jumătate dintre femeile din populația țintă nu efectuaseră niciodată un test citologic, iar motivele invocate erau lipsa de timp, frică, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul. Studiul de anul acesta demonstrează că situația s-a îmbunătățit, în mai multe privințe. A crescut nivelul de informare a femeilor cu vârsta de 25-61 de ani privind prevenirea cancerului de col uterin, 62% dintre acestea cunosc despre testul citologic în 2020, față de 47% în 2018.

Totodată, 71% dintre femeile care știu despre testul citologic, cunosc și că acesta poate fi făcut gratuit, prin adresarea la medicul de familie. Femeile cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani cunosc în măsură mai mare despre disponibilitatea testului citologic, comparativ cu femeile de alte vârste.

O altă noutate este creșterea ponderii femeilor care au efectuat testul citologic la îndemnul medicului de familie sau asistentului medical din echipa acestuia – de la 40% în anul 2018, la 51% în anul 2020, ceea ce exprimă o îmbunătățire a comunicării și parteneriatului dintre echipa medicului de familie și populație, în special femeile de 25-61 de ani.

Marina Golovaci, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a menționat că de fapt cancerul este o problemă majoră și la nivel global, și la nivel național. Cancerul de col uterin se află pe poziția a treia după cazurile noi înregistrate printre femei, dar, spre mare regret, pe poziția întâia printre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În ultimii ani, în Republica Moldova se înregistrează circa 300 de cazuri noi anual de cancer col uterin. 170 de femei mor anual din cauza acestei maladii cumplite. La fiecare două zile, avem un deces provocat de cancerul de col uterin, a precizat Marina Golovaci.

„Susținem acțiunile de prevenire a cancerului de col uterin, fiindcă aceasta este o maladie care reprezintă o povară enormă emoțională și financiară asupra femeilor și familiilor lor”, a notat Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova. Studiul denotă o creștere a nivelului de creștere a conștientizării necesității de efectua testul citologic. „Ne bucurăm că astăzi putem vorbi despre o tendință pozitivă în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova, care se datorează conlucrării eficiente dintre toți actorii implicați, precum și campaniei de informare publică „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic”, care a îndemnat toate femeile să efectueze testul citologic de prevenție. În continuare este nevoie să accelerăm eforturile noastre pentru a ajunge la zero cazuri de cancer de col uterin”, a mai spus Nigina Abaszada.

Tatiana Zatîc, șefă de direcție la Ministerul Sănătății, a precizat că testele citologice și aceste investigații sunt prevăzute în programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală și respectiv sunt asigurate gratuit pentru toată populația. De asemenea, aceste servicii sunt prestate gratuit și persoanelor care nu sunt asigurate.