logo

61% dintre moldoveni nu ştiu nimic despre Summitul de la Vilnius, sondaj


https://www.ipn.md/index.php/ro/61-dintre-moldoveni-nu-stiu-nimic-despre-summitul-de-la-vilnius-sondaj-7978_1005698.html

61% din respondenţii unui sondaj realizat de Institutul de marketing şi sondaje IMAS-INC Chişinău, la comanda Agenţiei de presă IPN, afirmă că nu au auzit despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 31% au auzit despre reuniune, iar 8% nu au ştiut ce să răspundă. Dintre cei care au auzit despre summit şi importanţa acestuia, 33% cred că Moldova va reuşi să parafeze sau să se înţeleagă privind Acordul de Asociere cu UE, iar 43% spun că nu vor exista rezultate pozitive pentru Moldova.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 36% dintre respondenţi apreciază că autorităţile au făcut unele progrese în perioada 2010-2013 pentru aderarea Moldovei la UE. 30% sunt de părere că autorităţile au bătut pasul pe loc, iar 10% – că au regresat. Ceilalţi nu au ştiut ce să răspundă. Majoritatea respondenţilor consideră că de vină pentru progresele neînsemnate în parcurgerea căii europene sunt  neînţelegerile din fosta alianţă de guvernământ, corupţia şi politicienii incompetenţi.

Întrebaţi care ar trebui să fie orientarea de politica externă a ţării, opiniile s-au împărţit: 36% au răspuns pro Europa şi tot atâţia pro Rusia. 3% sunt pentru orientarea pro România, 12% au optat pentru toate variantele anterioare, iar restul nu au ştiut cum să răspundă. Întrebaţi cine dintre partenerii ţării îi doresc binele Republicii Moldova, cei mai mulţi au numit  Rusia (64%), UE (54%) şi Ucraina (51%). Respondenţii au putut alege mai multe opţiuni. 36% dintre respondenţi cred că NATO îi vrea rău Republicii Moldova, iar 31% – că România.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, la NATO sau la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 51 la sută ar vota pentru aderarea la UE, iar 21% – contra. Cu referire la aderarea ţării la Uniunea Vamală – 51% sunt pentru, iar 22% – contra. Cât ţine de aderarea la NATO, 14% ar vota pentru, iar 46% – contra.

Barometrul IMAS, la comanda Agenţiei IPN, a fost realizat în perioada 10-26 mai, pe un eşantion de 1143 de respondenţi şi are o marjă de eroare de 3%.