logo

40 de milioane de euro pentru investiții transfrontaliere România-Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/40-de-milioane-de-euro-pentru-investitii-transfrontaliere-romania-7966_1098756.html

În zilele următoare va fi lansat un apel de proiecte în valoare de 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile destinate investițiilor transfrontaliere România-Republica Moldova. Este vorba despre Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, al cărui Comitetul de Monitorizare a aprobat Ghidul solicitantului pentru proiectele de investiții transfrontaliere. Persoanele interesate vor avea la dispoziție 4 luni pentru a depune cererile de finanțare, transmite IPN.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România precizează că reprezentanții celor două state participante s-au reunit în cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului pentru a aproba criteriile de acordare a finanțării pentru proiectele cu o componentă de investiții (proiecte standard). La fel, pentru a decide modul în care se vor derula selecția, evaluarea și contractarea proiectelor.

Cei interesați să acceseze fondurile disponibile prin acest program de cooperare vor putea depune proiecte care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii de educație, sănătate și turism din județele de graniță din România (respectiv Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. De asemenea, vor putea primi finanțare europeană proiectele care au drept obiectiv combaterea schimbărilor climatice și protecția biodiversității din zonele acoperite de program.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuția națională. Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților de la frontieră, din județele Iași, Vaslui, Galați, Botoșani (România) și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, buna guvernanță și managementul frontierei.

Din Comitetul de Monitorizare, structură decizională pentru programul de cooperare, fac parte autorități publice centrale și locale din cele două state participante și organizații neguvernamentale active în domeniile vizate de program.