38 de politicieni alcătuiesc lista candidaţilor la funcţia de deputat cu probleme de integritate
https://www.ipn.md/index.php/ro/38-de-politicieni-alcatuiesc-lista-candidatilor-la-functia-de-deputat-7965_976773.html
38 de politicieni, care candidează pe listele a 6 formaţiuni politice înscrise în cursa electorală pentru alegerile din 29 iulie, nu sunt compatibili cu funcţia de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morală formulate de societatea civilă. Lista a fost alcătuită de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC). Cea mai mare parte (28 candidaţi) sunt din partea Partidului Comuniştilor (PCRM), transmite Info-Prim Neo.
Colectarea datelor despre politicieni a fost efectuată de jurnalişti de investigaţie cu experienţă. Este o continuare a unei acţiuni similare din campania pentru alegerile din 5 aprilie. „Situaţia privind accesul la informaţie s-a înrăutăţit după 5 aprilie, instituţiile de stat prezentând o deschidere mai mică”, a spus marţi, 21 iulie, Cornelia Cozonac, preşedintele Centrului de Investigaţii în Jurnalism (CIN), în cadrul unei conferinţe de presă.
Aceasta a precizat că a fost reticent în oferirea informaţiilor Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Comisia Electorală Centrală, care în campania precedentă a avut o mai mare deschidere, Camera Înregistrării de Stat şi alte instituţii. În plus, acestea au oferit doar informaţii despre candidaţii din partea partidelor de opoziţie, nu însă şi despre candidaţii PCRM, a declarat Cozonac. Un caz interesant este cel în care jurnaliştii au solicitat aceeaşi informaţie despre Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat: înainte de 5 aprilie aceasta nu a fost oferită, pe când acum – da.
Nici de această dată Partidul Comuniştilor nu a acceptat să semneze un acord cu ICPC, care i-ar fi oferit posibilitatea să-şi retragă candidaţii dubioşi de pe listă, fără ca informaţii compromiţătoare despre aceştia să fie date publicităţii, a spus Petru Macovei, director executiv la Asociaţia Presei Independente.
Cei mai mulţi dintre cei supuşi monitorizării sunt candidaţii comunişti din cauza faptului că acest partid s-a aflat la guvernare în ultimii ani şi a deţinut funcţii publice, au explicat reprezentanţii iniţiativei.
Liderul PCRM şi preşedintele în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin, este în fruntea listei candidaţilor. Acestuia îi este rezervat cel mai mult spaţiu – 1,5 pagini în care se spune că presa a scris despre faptul că are în subordine mai multe instituţii mass-media şi că, fiind conducătorul statului, ar fi fost acuzat că ar sta în spatele derogărilor de la principiile democratice, după 7 aprilie. Presa a scris mult despre fiul preşedintelui Voronin, Oleg, care desfăşoară afaceri prospere pe perioada mandatului tatălui său.
În broşura „Cunoaşte-ţi candidatul” figurează şi 4 candidaţi din partea Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) – Veaceslav Platon, Alexandru Oleinic, Ion Guţi şi Vasile Pântea.
Spre deosebire de campania trecută, când nu avea niciun candidat cu „probleme”, acum Partidul Liberal (PL) este reprezentat de Ştefan Urâtu, preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, nr.22 pe lista PL.
În listă sunt incluşi şi 2 candidaţi ai PLDM – Vladimir Hotineanu şi Simion Furdui.
Noul lider al PDM, Marian Lupu este şi el criticat că ar fi folosit resurse administrative în campania electorală din primăvară şi că s-ar fi folosit de funcţia deţinută atunci (preşedinte al Parlamentului) pentru a-şi ajuta subalterni să-şi procure apartamente, deşi aveau la acel moment locuinţe. PDM mai este reprezentat în această listă de Valeriu Guma, iar PSD – de Ion Prisăcaru.
Broşura a fost tipărită în 100 mii de exemplare care vor fi distribuite în toată ţara de cele 7 organizaţii neguvernamentale ce fac parte din Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat.