logo

35 de legi vor fi supuse evaluării ex-post de impact și evaluării ex-post juridice


https://www.ipn.md/index.php/ro/35-de-legi-vor-fi-supuse-evaluarii-ex-post-7967_1094552.html

Planul de evaluare ex-post a actelor normative pentru anul 2023 a fost aprobat de Biroul permanent al Parlamentului. Cele mai multe acte legislative urmează să le supună evaluării ex-post de impact Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, transmite IPN.

Evaluarea ex-post privind implementarea actelor normative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar, fiind și o prioritate a legislativului. În 2023 vor fi supuse evaluării Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, Legea cu privire la secretul de stat, Legea cetățeniei Republicii Moldova, Legea privind evaluarea integrității instituționale, Legea cu privire la schimbul de date și interoperabilitate.

Comisia administrație publică va fi responsabilă de evaluarea ex-post de impact a Legii privind administrația publică locală, a Legii privind statutul municipiului Chișinău și a Legii cu privire la sistemul de adrese.

Comisia juridică, numiri și imunități urmează să realizeze evaluarea ex-post de impact a Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova; Comisia politică externă și integrare europeană – a Legii cu privire la serviciul diplomatic; Comisia drepturile omului și relații interetnice – a Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant; Comisia protecție socială, sănătate si familie – a Legii cu privire la ajutorul social, iar Comisia agricultură și industrie alimentară – a Legii cu privire la producția agroalimentară ecologică.

Alte acte normative vor fi supuse evaluării ex-post juridice de către Direcția generală juridică a Secretariatului Parlamentului.

Evaluarea ex-post permite Parlamentului analiza datelor despre cum a fost implementat actul legislativ.