3 ONG-uri s-au alăturat la Memoriul organizaţiilor jurnalistice referitor la proiectul Codului Audiovizualului
https://www.ipn.md/index.php/ro/3-ong-uri-s-au-alaturat-la-memoriul-organizatiilor-jurnalistice-referitor-la-pro-7965_958944.html
3 organizaţii neguvernamentale în domeniul mass-media şi de apărare a drepturilor omului s-au alăturat la Memoriul semnat de alte 7 organizaţii jurnalistice referitor la proiectului Codului Audiovizualului, adoptat de Parlament în prima lectură.
La Memoriu au aderat Centrul de dezvoltare a televiziunii independente, OWH TV Studio şi Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM).
Virgil Mărgineanu, directorul OWH a comunicat pentru Info-Prim Neo că aprobarea legislaţiei în domeniul audiovizualului este foarte importantă nu doar pentru mass-media, dar şi pentru societate în general, din care cauză Parlamentul nu trebuie să se grăbească, fără a ţine cont de opinia societăţii civile. Proiectul are şi părţi bune, dar sunt şi multe puncte care ar trebui revizuite, susţine Mărgineanu, iar de modul în care va funcţiona audiovizualul din R. Moldova, depind şi relaţiile Moldovei cu UE.
Preşedintele CHDOM, Ştefan Urâtu, de asemenea, este de părere că proiectul Codului urma mai întâi să fie discutat cu publicul larg, înainte de a fi adoptat. Urâtu mai spune că autoritatea de reglementare a audiovizualului va fi prea politizată, dacă va fi constituită aşa cum prevede proiectul. Membrii CCA ar trebuie să fie aleşi de către jurnalişti, dar nu de politicieni, a spus el.
Memoriul, făcut public la 4 aprilie, constată că societatea civilă nu a fost implicată în procesul elaborării proiectului Codului Audiovizualului, acest proces desfăşurându-se totalmente netransparent. Semnatarii au solicitat timpul necesar pentru efectuarea expertizei şi dezbaterii publice a proiectului în cauză, rugând Parlamentul să amâne cu 1 lună examinarea proiectului Codului audiovizualului, iar între timp să organizeze audieri cu societatea civilă, să accepte expertize şi să ţină cont de avizele primite.
Deputaţii nu au ţinut cont de Memoriul în cauză, adoptând proiectul la 6 aprilie, după lungi dezbateri, prin votul deputaţilor comunişti, creştin-democraţi şi democraţi. Mai multe prevederi din proiectul Codului sunt criticate de organizaţii jurnalistice, experţi, jurnalişti şi politicieni, care consideră că prin intrarea în vigoare a acestuia se va permite şi în continuare ingerinţa politică în domeniul audiovizualului.