logo

26 de medicamente sunt autorizate pentru prima dată în Moldova. Care sunt acestea


https://www.ipn.md/index.php/ro/26-de-medicamente-sunt-autorizate-pentru-prima-data-in-7967_1108397.html

Douăzeci și șase de medicamente sunt autorizate în premieră de Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului, iar alte 13 – repetat. Printre medicamentele autorizate primar sunt cele pentru tratamentul tusei și răcelii, analgezice, antidiabetice și antidepresive, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Agenția Medicamentului menționează că primar a fost autorizat un medicament produs în Cipru – Jidinum, comprimate filmate. Acest medicament reduce valoarea glicemiei la pacienţii adulţi cu diabet zaharat tip 2.

Un alt medicament autorizat primar este EMBOQUIS, comprimate filmate, produs în Turcia. Acest medicament este utilizat la adulţi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge după anumite intervenţii chirurgicale, în cazul pacienţilor cu bătăi neregulate ale inimii, dar și pentru a trata cheagurile de sânge formate la nivelul venelor picioarelor.

Comisia a autorizat și medicamente produse în Republica Moldova: Analgin-BP 500 mg (Balkan Pharmaceuticals) și Flusicold 600 mg/10 mg granule (Centro Impex).

Printre medicamentele autorizare repetat se regăsește Neogabin, capsule. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul anumitor forme de epilepsie la adulţi, a durerii cronice determinată de lezarea nervilor și pentru a trata tulburarea anxioasă generalizată (TAG) la adulţi.

La fel, a fost autorizat MIBZO, pulbere pentru soluţie, medicament utilizat pentru tratamentul mielomului multiplu (un tip de cancer al măduvei osoase) la pacienţi cu vârsta peste 18 ani, administrat singur sau împreună cu alte medicamente.