logo

25,5% - rata de participare la ora 13. 6 600 de alegători din regiunea transnistreană au votat


https://www.ipn.md/index.php/ro/255-rata-de-participare-la-ora-13-in-8013_1108229.html

În cele 30 de secții de votare, constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, până la ora 13.00, au votat 6 600 de alegători, transmite IPN.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a anunțat că în toată țara, până la ora 13.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 700 de mii de cetățeni. Astfel, rata de participare este de 25,5%.

„Cetățenii primesc două buletine de vot, iar membrii biroului electoral sunt obligați să ofere buletinele fiecărui cetățean, ghidându-i unde să semneze în lista electorală”, a precizat Angelica Caraman.

În secțiile de votare deschise în străinătate au votat peste 67 de mii de alegători. Conform situației, până în acest moment sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia. Către ora 14.00, se vor deschide și alte 22 de secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada.

Până la ora 13.00, organele de drept au documentat circa 20 de incidente electorale. Acestea se referă la fotografierea buletinelor de vot, deteriorare a buletinului, agitație electorală, transportare organizată a alegătorilor și cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegatorilor.

Pentru scrutinele din 20 octombrie sunt deschise 30 de secții de votare, în 21 de localități de pe malul drept al Nistrului și în raionul Dubăsari. Aici urmează să-și exercite dreptul la vot cetățenii domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender.

Se estimează că în regiunea transnistreană sunt aproape 300 de mii de cetățeni cu drept de vot. Aceștia nu pot fi incluși în listele de alegători, pentru că autoritățile din Republica Moldova nu controlează acest teritoriu, respectiv nu deschid secții de votare în regiune. La alegeri, ei sunt incluși în listele electorale suplimentare.