logo

21 de trupe vor prezenta 26 de spectacole la Festivalul internațional Festis din Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/21-de-trupe-vor-prezenta-26-de-spectacole-la-7967_1084980.html

Ediția a V-a a festivalului internațional Festis, care începe astăzi la Chișinău, se va desfășura în condițiile restricțiilor impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică. Directorul festivalului, Sandu Grecu, a declarat pentru IPN că „specificul din acest an al Festivalului ține de faptul că se desfășoară în condițiile stării de urgență, nu numai la noi, ci în multe state ale lumii”. Genericul din acest an – „Rezistăm prin teatru” – se referă și la rezistența în condițiile pandemiei. Omenirea a rezistat prin cultură în timpul numeroaselor războaie din istoria sa. Prin teatru societatea s-a dezvoltat încă din antichitate. În perioadele când nu existau radio, TV, internet, în teatru erau discutate problemele societății. Este important, că în programul festivalului au fost incluse lucrări de dramaturgie contemporană. 21 trupe de teatru vor prezenta 26 spectacole, a precizat Sandu Grecu.

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru „Festis” se va desfășura în perioada 11-21 octombrie, sub patronajul primarului general de Chișinău. Evenimentul cultural este organizat de Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și cu Institutul Cultural Român (ICR). În debutul programului festivalului va avea loc lansarea a două volume: „Satiricus – un teatru de rezistență”, cu ocazia marcării a 30 de ani ai Teatrului, și „Sandu Grecu și Satiricus – o poveste de succes”, prilejuit de aniversarea de 60-a a directorului Teatrului „Satiricus”.

„În afară de spectacolele anunțate în program, am pregătit mai multe întâlniri cu oameni de teatru. Spectatorii vor putea veni la o conferință cu genericul: „Rolul teatrului privat în arta teatrală”, susținută de Constantin Corimanis. Va mai fi lansat volumul „Dramaturgia națională din anii ’90 în (con)textul postmodernismului, a Dorinei Khalil-Butucioc”, a specificat Sandu Grecu.

Din cauza restricțiilor legate de COVID, nu au sosit la Chișinău câțiva invitați. De exemplu, o trupă din Georgia. Printre trupele participante, sunt reprezentanți ai unor teatre din Bulgaria, din numeroase orașe din România, vor participa și teatrele din Republica Moldova. „Festivalul va oferi o doză de optimism în situația actuală legată de pandemie”, a adăugat Sandu Grecu.   

În conformitate cu prevederile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, sălile de spectacole vor fi completate la jumătate din capacitate. Intrarea se va face în baza certificatelor COVID (testul PCR, testul de vaccinare, certificatul de la medicul de familie de însănătoșire în ultimele 180 de zile sau testul la anticorpi). Spectatorii vor respecta distanța socială și vor trebui să poarte mască de protecție. 

Sandu Grecu a specificat pentru IPN că festivalul reprezintă o bienală – se desfășoară o dată la doi ani. Programul prevede câte trei spectacole pe zi. La eveniment vor participa critici de teatru din mai multe state.