logo

2021 ne lasă bogăția noastră: folclorul și foarte multe romanțe. Dirijorul Petre Neamțu


https://www.ipn.md/index.php/ro/2021-ne-lasa-bogatia-noastra-folclorul-si-foarte-multe-7978_1086922.html

Cu bune și cu rele, 2021 se încheie și tot ce a zămislit lasă o urmă în destinul omului, familiei, țării. Despre  victorii și rateuri, despre speranțe și dezamăgiri, achiziții și pierderi, IPN a vorbit cu cei cărora le pasă și au ce spune. Cum a fost 2021 pentru omul și artistul Petre Neamțu, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Artist al poporului. Deținător al Premiului Național 2021.

Pentru artiști, 2021 a fost un an mai bun decât precedentul, când, din cauza pandemiei, toate colectivele artistice, și nu doar, practic nu au avut activitate. În acest an, Orchestra „Folclor” a avut mai multe spectacole. A fost reluat concursul „Prezintă Orchestra Folclor”, care este o inițiativă a prim-dirijorului încă de pe vremea când era la radio.

„Am inventat acest concurs, care este al interpreților, al cântăreților și al instrumentiștilor. O dată la trei luni, facem un concert televizat cu trei-patru cântăreți, doi-trei instrumentiști și câțiva interpreți profesioniști în recital, ca să fie un fel de exemplu pentru cei tineri. Toate astea se filmează. Peste două-trei luni facem o nouă preselecție – astfel trei ediții, iar la sfârșit de an facem un concert de gală, la care participă toți. Anul acesta l-am desfășurat în noiembrie. A devenit un concurs bun, valoarea căruia se simte și care este foarte important pentru noi”, spune Petre Neamțu.

După incendiul care a mistuit Filarmonica Națională, din septembrie 2020, Orchestra „Folclor” s-a mutat la Palatul Republicii. Aici au loc repetițiile și pregătirile pentru concerte. Și au fost multe evenimente, diferite și interesante – de Dragobete, de sărbătoarea iei etc. Însă, pentru Orchestra „Folclor”, care este singura care cântă romanțe, extrem de important a fost Festivalul de romanțe „Crizantema de argint”. Munca colectivului a fost enormă, pentru ca totul să fie impecabil.

Recent, a avut loc un alt eveniment important: „Tinerețea romanței”, realizat împreună cu Alina Mavrodin, directorul Festivalului „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, România. La acest concert au participat și cântăreți din România.

Petre Neamțu s-a bucurat în acest an de o activitate prodigioasă. Este președinte de juriu la mai multe concursuri din țară, este președintele diferitor comisii și lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

2021 i-a adus și Premiului Național, pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național. Spune, multă modestie, că acest premiu este o mare responsabilitate și că nici nu s-a așteptat că îi va fi acordat. „Sigur că sunt fericit și nu este vorba despre bani. Este vorba despre ce s-a întâmplat și aprecierea este foarte importantă”, spune artistul. Vestea despre Premiul Național a fost primită cu multă bucurie și mândrie de familie, și de mezinii: nepoata care își face studiile în Italia și nepotul stabilit în Anglia. „Sunt foarte fericit și eu, și desigur nepoții”.

Petre Neamțu  se simte fericit și împlinit că are o familie unită acasă, soția care tot timpul îl susține. Și este fericit să aibă o doua familie, Orchestra „Folclor”, care numără în jur de 25 de membri. Toți foarte uniți. Pentru că tot ce fac – fac împreună. Când vin tinerii, îi învață cum să cânte, cum să aleagă repertoriul și se implică fiecare membru al orhestrei. Iar tinerii vin pentru că știu că au ce învăța de la ei.

Petre Neamțu spune că anul 2021 îl lasă cu foarte bune rezultate ale orchestrei, dar și ale nepoților, care învață foarte bine. „2021 ne lasă bogăția noastră: folclorul și foarte multe romanțe. Aș vrea să se termie cu pandemia, pentru că avem multe programe, diferite, vrem să putem lucra în pace. Suntem fericiți că acum ni se permite să lucrăm măcar cu jumătate de sală. Or, în plină pandemie, în general, doar filmam pentru televiziune, cu sala fără spectatori, ceea ce pentru un artist e foarte trist”, a mai spus Petre Neamțu.