logo

2021 a adus speranța îmbunătățirii situației de noua guvernare. Demograful Valeriu Sainsus


https://www.ipn.md/index.php/ro/2021-a-adus-speranta-imbunatatirii-situatiei-de-noua-guvernare-7978_1086923.html

Cu bune și cu rele, 2021 se încheie și tot ce a zămislit lasă o urmă în destinul omului, familiei, țării. Despre victorii și rateuri, despre speranțe și dezamăgiri, achiziții și pierderi, IPN a vorbit cu cei cărora le pasă și au ce spune. Cum a fost 2021 pentru omul și demograful Valeriu Sainsus.

Anul 2021 a fost marcat pentru familia Sainsus de plecarea la muncă peste hotare, în Europa, a celui de-al doilea fiu. Evenimentul de care se leagă speranța familiei Sainsus este instalarea unei noi guvernări, de la care se așteaptă la schimbări care vor duce la îmbunătățirea situației din Republica Moldova. Unul dintre regretele lui Valeriu Sainsus ține de faptul că guvernările de la Chișinău nu se consultă cu oamenii de știință în elaborarea politicilor de stat. Acest lucru este cu atât mai regretabil, cu cât în statele dezvoltate ale lumii este promovat conceptul „societate bazată pe cunoaștere”, iar Republica Moldova ar trebui să se alinieze și la acest standard european.

În calitate de demograf, Valeriu Sainsus urmărește procesele demografice din Republica Moldova. „Natalitatea trebuie susținută de către stat. Emigrația a afectat profund piața muncii și a periclitat foarte mult sistemul de pensii”, a menționat Valeriu Sainsus. „Republicii Moldova îi lipsește o abordare strategică. Politicienii privesc lucrurile dintr-o perspectivă de scurtă durată și nu dintr-o perspectivă de lungă durată”. Aceasta conduce la faptul că politicienii sunt mai mult preocupați de următoarele alegeri, decât de implementarea unor programe de lungă durată, care pot schimba profund starea lucrurilor din țară.

„Adesea guvernanții ne arată în ce constă starea deplorabilă, generată de fosta guvernare, dar le vine mai greu să ne arată ce au realizat ei. Noi așteptăm de la guvernare realizări”, a menționat Valeriu Sainsus. El s-a referit la unele rateuri al actualei guvernări. Un rateu este că sistemul de pensii nu a devenit unul atractiv pentru cetățeni. Nu se vede nici echitate în acest sistem: noua lege a pensiilor nici măcar nu a abordat problema pensiilor „de elită”. Dacă se dorește instaurarea unor timpuri mai bune, guvernarea trebuie să inspire încredere în instituțiile statului și în general în stat, a specificat Valeriu Sainsus. Iar acest lucru va fi posibil atunci când cetățenii vor vedea că guvernarea este călăuzită de principiul echității sociale. În acest sens, se poate menționa și faptul că nu a fost realizat un mecanism care să asigure o indexare durabilă a pensiilor. Factorul de bază care duce la devalorizarea pensiilor este devalorizarea valutei naționale. „Ea afectează categoria de pensionari de peste 70 de ani, care duc o viață la limita extremă a existenței, nu a sărăciei”, spune Valeriu Sainsus. Sistemul de pensii trebuie să fie unul sustenabil. Iar lucrul acesta va fi posibil când sistemul va fi unul echilibrat și asigurat financiar, când va exista o creștere economică, când defalcările cor veni din salarii, din contribuții, nu din bugetul de stat.

Pentru îmbunătățirea situației demografice, este nevoie de implementarea unui complex de măsuri. „În primul rând trebuie să redresăm reproducerea. Aceasta ar însemna să ajungem la o stare în care generațiile care intră în circuitul demografic să fie mai numeroase decât generațiile care pleacă din circuitul demografic. A doua dimensiune ar fi ca prin politicile migraționale cetățenii care sunt în afara țării să simtă schimbarea în interiorul statului moldovenesc și să returnăm cursul migrației: de la o emigrație excesivă să ajungem la întoarcerea celor care au plecat. Aceste două dimensiuni ar trebui să fie clare pentru actuala guvernare”, a menționat Valeriu Sainsus. Un alt aspect important este promovarea valorilor tradiționale, în special a valorii familiei. Guvernarea ar trebui să acorde atenție și acestui aspect.

În cazul în care nu va fi redresată situația demografică, va fi dificil de asigurat dezvoltarea economică a Republicii Moldova. „Nu putem avea dezvoltare economică dacă demografia va continua să se deterioreze. Deteriorarea stării demografice compromite dezvoltarea economică, atât în perspectiva de scurtă durată, cât și în cea de lungă durată. Inovațiile și schimbările sunt aduse într-un context în care generațiile tinere prevalează asupra celor vârstnice. Resursele umane sunt ultimele resurse ale spațiului. Resursele naturale pot aduce dezvoltare, dar aduc numai în etapa incipientă de dezvoltare. În condițiile moderne oamenii aduc dezvoltarea, sunt creatori de bunuri materiale și consumatori”, a opinat  Valeriu Sainsus.

Valeriu Sainsus este unul dintre puținii demografi profesioniști din Republica Moldova. Este doctor în științe, conferențiar universitar la ASEM, cu o vechime de muncă de 31 de ani. Este autor și coautor a 5 monografii și a peste 80 de articole științifice în reviste științifice, culegeri de articole, din țară și de peste hotare. Este expert pe probleme demografice la IDIS Viitorul.