logo

2020: Copiii – victime ale infracțiunilor sexuale în 212 cazuri


https://www.ipn.md/index.php/ro/2020-copiii-victime-ale-infractiunilor-sexuale-in-212-cazuri-7967_1081771.html

Pe parcursul anului trecut, poliția a pornit peste 500 de cauze penale în care 558 de copii au fost victime ale infracțiunilor. În 212 cazuri, minorii au fost victime ale infracțiunilor sexuale. 69 dintre copii au fost abuzați sexual chiar în propria familie. De cele mai multe ori (39 de cazuri) abuzatorii au fost rude apropiate, iar în 27 de cazuri abuzatori au fost și ei minori. În 16 cazuri copiii au fost abuzați sexual de tații biologici, iar în 14 cazuri – de către concubini. Datele au fost prezentate de către Inspectoratul General al Poliției astăzi, 20 mai, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a declarat că în familie copiii au devenit victime ale tuturor formelor de violență, nu doar sexuală, în mai bine de o sută de cazuri. De asemenea, peste 120 de cazuri de violență au fost înregistrate în instituțiile de învățământ, în mare parte fiind vorba despre violență fizică.

Pe parcursul anului trecut, poliția a intervenit în peste 440 de cazuri de scoatere forțată a copiilor din familie, iar în peste trei sute de cazuri – în regim de urgență. „Acest mecanism ne-a dat posibilitatea să nu lăsăm copiii în mediu de risc, unde să fie în continuare abuzați, supuși violenței. Acești copilași sunt referiți imediat în familii profesional parentale sau alte servicii care vin să le asigure un mediu sigur”, a precizat Marin Maxian.

Anul trecut au fost pornite peste 1880 de cauze contravenționale în privința părinților care au manifestat neglijență, abuz, violență sau care nu le-au asigurat copiilor acces la studii.

Anastasia Gruzin, șef de direcție la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a spus că numărul sesizărilor și autosesizărilor privind cazurile de neglijare, violență, abuz, exploatare și trafic și în anul 2020 a fost înalt. La sfârșitul anului trecut numărul acestora a depășit 6 800. Potrivit funcționarei, cifra nu indică neapărat creșterea numărului de cazuri, ci „subliniază profesionalismul specialiștilor” care le sesizează.