2009 – un an sfidător pentru relaţiile Republicii Moldova cu UE
https://www.ipn.md/index.php/ro/2009-un-an-sfidator-pentru-relatiile-republicii-moldova-cu-ue-7965_982464.html
În anul 2009, relaţiile UE – Republica Moldova au trecut printr-o încercare serioasă în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie. După scrutinul din iulie, eforturile de a implementa reformele structurale au fost semnificativ consolidate în ultimul trimestru al anului. Aceasta este una din concluziile raportului de progres de ţară în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV), prezentat miercuri, 12 mai, la Bruxelles, transmite Info-Prim Neo.
2009 a fost un an destul de sfidător, o perioadă de instabilitate care a frânat procesul de reforme şi a fost înregistrat regres în câteva principii cheie ce ţin de relaţiile UE – Republica Moldova, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după prezentarea raportului, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Moldova. Protestele stradale s-au produs cu încălcări ale drepturilor omului şi intimidări ale mediului de afaceri şi reprezentanţilor societăţi civile, a menţionat oficialul, adăugând că ulterior au fost depuse eforturi pentru ca relaţia UE – Republica Moldova să fie reînnoită.
„Mă bucur că Republica Moldova a reuşit să obţină un număr considerabil de succese în domeniul vamal, fitosanitar, serviciile fiscale”, a declarat Dirk Schuebel. Şeful Delegaţiei UE a menţionat că, în octombrie 2009, guvernul de la Chişinău a semnat un acord cu FMI urmat de un program de stabilizare economică. S-a îmbunătăţit dialogul dintre guvern şi societatea civilă. Republica Moldova a făcut mult pentru a îmbunătăţi situaţia în privinţa respectării drepturile omului, în decembrie a devenit membru al Comunităţii energetice.
În ceea ce priveşte negocierile Chişinăului cu Bruxellesul în vederea Acordului de asociere, oficialul a menţionat că acestea derulează extrem de rapid, cum nimeni nu a crezut. „Aceasta demonstrează că noi continuăm să sprijinim Moldova în procesul de implementare a reformelor”, a declarat el Dirk Schuebel.
În acelaşi timp, Dirk Schuebel a menţionat că Republica Moldova continuă să se confrunte cu sfidări de natură politică, economică şi socială. „Vrem să vedem mai multe rezultate – reforma justiţiei, fortificarea statului de drept, respectarea drepturilor omului”, a spus oficialul european.
Întrebat dacă noile alegeri anticipate vor influenţa cumva mersul reformelor, Dirk Schuebel a spus că orice campanie electorală nu permite să progreseze reformele, dar speră că aceasta campanie va decurge destul de repede şi se va reveni „la relaţia care a fost foarte bună şi a evoluat foarte rapid”.
Miercuri, 12 mai, Comisia Europeană a publicat aşa-numitul pachet de vecinătate, care constă dintr-o evaluare generală a celor cinci ani de implementare a PEV, 12 rapoarte de ţară cu privire la dezvoltarea în 2009, inclusiv unul cu privire la Republica Moldova şi un raport de sector.