logo

20 de mii de consumatori aflați în aria de activitate Premier Energy vor beneficia de contoare inteligente


https://www.ipn.md/index.php/ro/20-de-mii-de-consumatori-aflati-in-aria-de-7967_1103221.html

20 de mii de consumatori aflați în aria de activitate a companiei Premier Energy vor beneficia de contoare inteligente. Acțiunea face parte din proiectul-pilot de eficientizare energetică realizată de Ministerul Energiei, cu suportul PNUD Moldova. Potrivit reprezentanților Ministerului Energiei, grație contoarelor inteligente consumatorii își pot gestiona singuri consumul de energie, notează IPN.

Proiectul-pilot de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Proiectul lansat de Ministerul Energiei cu finanțarea PNUD Moldova prevede instalarea a 35 de mii de contoare inteligente pentru consumatorii din Republica Moldova, dintre care 20 de mii sunt din aria de activitate a companiei Premier Energy Distribution.

„În prezent, majoritatea consumatorilor din Republica Moldova folosesc contoare de tip vechi. Din cauza contoarelor de tip vechi consumatorul nu achită acea energie electrică pe care o consumă pentru că angajații Premier Energy, de exemplu, preiau informația o dată în lună și în baza acestei informații se creează o aproximare, e vorba de consumul lunar, plus-minus. În cadrul proiectului contoarelor inteligente oferim consumatorului posibilitatea de a decide singur câtă energie să consume, când să o consumă și cât să achite pentru ea la final de lună. Banii pentru pilotarea proiectului contoarelor inteligente vin de la guvernul Italiei, e vorba de 5 milioane de euro. Ministerul Energiei nu selectează beneficiarii proiectului”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Contoarele inteligente vor măsura consumul de energie la intervale scurte și vor transmite datele în mod automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic datele contoarelor.

„Suntem în proces de instalare a primelor 3 mii de contoare inteligente, până la sfârșitul anului trebuie să instalăm încă 17 mii de contoare, numărul total al contoarelor fiind 20 de mii. Beneficiarii acestui proiect au fost selectați în baza unor criterii transparente, nu există cumătrisme în acest proiect”, a explicat reprezentantul Premier Energy, Sergiu Petrea.

În Uniunea Europeană, peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15%. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale.