20 de familii din Sângerei sunt deconectate de la reţeaua de gaze naturale
https://www.ipn.md/index.php/ro/20-de-familii-din-sangerei-sunt-deconectate-de-la-reteaua-de-gaze-naturale-7967_957808.html
20 de familii din oraşul Sângerei au fost deconectate, marţi, 21 februarie, de la reţeaua de gaze naturale, pe motiv că nu au dorit să încheie contracte cu noul furnizor de gaze, a declarat pentru Info-Prim Neo, liderul grupului de iniţiativă, Oleg Jardan.
Potrivit sursei citate, iniţial fusese deconectaţi toţi locuitorii oraşului. „Cei care, sub ameninţările administraţiei locale, au fost de acord să încheie contracte cu noul furnizor de gaze, au fost reconectaţi, restul sunt lipsiţi de gaze până în prezent”, a precizat Oleg Jardan. (Înregistrare Oleg Jardan – deconectare gaze)
Liderul grupului de iniţiativă spune că aceasta este o încălcare a drepturilor omului şi că au sesizat Procuratura raională şi Ministerul Industriei şi Infrastructurii, şi urmează să înainteze demers la Procuratura Generală şi preşedintelui R. Moldova.
„Cele 20 de familii nu doresc să încheie contracte cu noul furnizor deoarece conductele au fost construite pe banii cetăţenilor, fiecare plătind peste 10 mii lei. Anterior primăria locală promitea că noul furnizor de gaze va restitui banii, sau cel puţin o parte din ei. Acum acesta declară că nu este dispus să compenseze respectivele cheltuieli”, afirmă Oleg Jardan.
Solicitat să comenteze situaţia, şeful Direcţiei gazificare şi resurse energetice din cadrul ministerului Industriei şi Infrastructurii, Mihai Dolma a menţionat că aceşti consumatori vor fi conectaţi la reţeaua de gaze pe parcursul zilei de miercuri, 22 februarie. Totodată, sursa citată a subliniat că se va forma o comisie care va examina cazul şi va stabili cui aparţine responsabilitatea pentru conflictul creat. Potrivit lui, aici este implicată şi administraţia publică locală. „În Sângerei s-a schimbat proprietarul reţelelor de gaze şi toţi consumatorii din această localitate urmează să rezilieze contractele cu Compania Bălţi Gaz pentru a încheia contract cu noul proprietar, Nord Gaz. Dar locuitorilor trebuia să li se explice acest lucru, fără a se recurge la deconectări pe timp de iarnă”, a explicat Mihai Dolma. (Înregistrare Mihai Dolma – explicaţii)
Preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, Roman Mihăeş a declarat pentru reporterul Info-Prim Neo că în cazul în care se schimbă proprietarul, consumatorii trebuie informaţi din timp ca să nu apară confuzii, ca în acest caz. Potrivit sursei citate, dacă unele persoane fizice sau juridice au datorii la consumul de gaze, aceştia trebuie avertizaţi că vor fi deconectaţi, în cazul în care nu se achită datoriile. În acest caz, spune Mihăeş, trebuie respectat un termen rezonabil, pentru ca aceşti consumatori să aibă posibilitatea să-şi formuleze opinia, fie că au pretenţii asupra serviciilor prestate, sau asupra preţului. „Furnizorul are dreptul să deconecteze consumatorul doar atunci când au fost respectate toate cerinţele legii, inclusiv Legea cu privire la protecţia consumatorilor. În cazul în care se încalcă această lege, persoana căreia i s-au lezat drepturile poate adresa o petiţie Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică, sau poate apela la instanţele de judecată”, a concluzionat Roman Mihăeş, citat de Info-Prim Neo.