logo

19 state cer Moldovei respectarea standardelor democratice în alegerile prezidențiale


https://www.ipn.md/index.php/ro/19-state-cer-moldovei-respectarea-standardelor-democratice-in-alegerile-8008_1076671.html

Miza alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de Asociere ca și cadru al relațiilor sale cu UE. Importanța viitoarelor alegeri prezidențiale a fost subliniată de: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia, transmite IPN.

Într-o declarație publicată de Ambasada României în Republica Moldova, se menționează că desfășurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau la baza relației Moldovei cu acele țări. Acest lucru este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor săi în instituțiile de stat.

Țările semnatare ale declarație cer Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor electorale. „Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus”.

Toți actorii politici și instituțiile statului sunt îndemnate să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, „fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici”. Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. „Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie pro-active, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”, se mai arată în comunicat.

Țările fac apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile. Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor cu privire la pandemia de coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare. Statele semnatare ale prezentei declarații subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi în eforturile lor de a consolida instituțiile democratice, precum și pentru ca oamenii din Republica Moldova să își exprime voința în alegeri libere și corecte.