logo

175 de mii de lei amendă pentru o tânără care a ajutat la obținerea frauduloasă a certificatelor de vaccinare COVID


https://www.ipn.md/index.php/ro/175-de-mii-de-lei-amenda-pentru-o-tanara-7967_1107247.html

175 de mii de lei este amenda aplicată unei tinere care a fost găsită vinovată de trafic de influență într-o cauză penală care vizează certificatele de vaccinare COVID-19. Mai exact, tânăra  a ajutat contra cost mai multe persoane să obțină certificatul de vaccinare, fără ca acestea să-și administreze vaccinul. Sentința a fost pronunțat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, urmărirea penală a fost inițiată acum trei ani. Conform investigațiilor, inculpata, în perioada iulie - august 2021, a oferit 100 de euro unei persoane pentru a obține un certificat de vaccinare contra COVID-19, fără administrarea efectivă a vaccinului. În privința persoanei care a luat banii cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată.

În urma acestor acțiuni, inculpata și încă o persoană au obținut certificate de vaccinare COVID-19, fiind înregistrate în baza de date ca vaccinate, deși nu au fost imunizate în mod real.

De asemenea, în perioada mai-august 2021, inculpata, împreună cu alte două persoane, a pretins că are influență asupra unor medici de familie și angajați ai instituțiilor medicale publice. În schimbul acestei influențe, au solicitat și primit, prin intermediul unei alte persoane (în privința căreia cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată), suma de 1 380 de euro. Banii au ajuns prin transfer bancar. În urma acestor acțiuni, încă patru persoane au obținut certificate de vaccinare COVID-19, fiind înregistrate în baza de date ca vaccinate, deși nu au fost imunizate în mod real.

În urma analizei probatoriului administrat, instanța a recunoscut tânăra vinovată de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă prin cumul parțial al pedepselor aplicate sub formă de amendă în mărime de 175 de mii de lei.