logo

175 de ani de la nașterea lui Eminescu. Versuri actuale, la bustul poetului


https://www.ipn.md/index.php/ro/175-de-ani-de-la-nasterea-lui-eminescu-versuri-7967_1110859.html

De Ziua Națională a Culturii, marcăm 175 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Primăria capitalei, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, a organizat o ceremonie de depunere de flori la monumentul din Scuarul Teatrului Național și la bustul de pe Aleea Clasicilor. Tineri și vârstnici, autorități, elevi, profesori și iubitori ai poeziei eminesciene, au adus un omagiu recitând creații de Eminescu, transmite IPN.



Alături de autoritățile locale, la eveniment au participat numeroși cetățeni, elevi și profesori din mai multe școli.

Alexandru Arseni, deputat în primul Parlament, doctor habilitat în drept constituțional și semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, a explicat semnificația versului „De la Nistru pân' la Tissa tot românul plânsu-mi-s-a”: „Acest vers din „Doina” lui Eminescu captează o durere adâncă, un sentiment de suferință colectivă, pe care poetul l-a resimțit față de soarta națiunii. El nu s-a referit la modul expres că ne plângem, dar jugul pe care-l apăsa și dorința de libertate. Și e trist că au trecut peste 150 de ani de când s-au spus aceste lucruri și, după atâtea generații, tot acolo suntem, iar acum la propriu ne bocim de soarta noastră, având toate condițiile pentru reîntregirea neamului românesc”.



Elevii prezenți la eveniment au împărtășit și ei impresii despre influența poeziei lui Eminescu. Nicolae Avornicița, elev în clasa a X-a, a recitat un fragment din „Glosa”, un poem emblematic al poetului, care, potrivit elevului, oferă lecții valoroase pentru tineretul de azi: „Joacă unul și pe patru, Totuși tu ghici-vei chipu-i, Și de plânge, de se ceartă, Tu în colț petreci în tine...”. Iar Ion Cernica, președintele consiliului elevilor de la Liceul „Gheorghe Asachi”, a subliniat importanța operei eminesciene în formarea intelectuală și culturală a tinerei generații, menționând poezia „Floare Albastră” ca una dintre cele mai iubite lucrări.



„Astăzi, în fiecare an, aducem omagiu celui care a schimbat literatura și a promovat idealurile naționale prin opera sa de neînlocuit. Tradițional, recitalurile inspirate din versurile lui Eminescu răsună în inima capitalei, făcându-ne mândri de identitatea neamului nostru”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

„Îmi doresc ca generația tânără să învețe să citească, să-l citească pe Eminescu, pentru că cititul este cheia cunoașterii și a dezvoltării unei minți libere”, a spus Ion Rotaru, profesor de istorie, subliniind actualitatea operei eminesciene. „Prin poezia sa, Eminescu a fost un predicator al patriotismului și un simbol al rezistenței culturale”, a declarat profesorul.



„Este greu să aleg doar o singură creație a lui Eminescu, pentru că tot ce a scris el este de o genialitate desăvârșită, iar opera sa rămâne extrem de actuală și relevantă. De fapt, dacă ar fi trăit astăzi, Eminescu ar fi scris la fel ca și în 1883. Războiul tot este la hotar, iar aceiași eroi duc aceleași bătălii. Nimic nu s-a schimbat”, a explicat profesorul de istorie, Ion Rotaru.

Pe agenda culturală a zilei figurează un amplu eveniment organizat la Palatul Republicii „Eminescu să ne judece”, unde personalități din domeniul culturii vor aduce poetului un omagiu, prin poezie, muzică și reflecții literare. Evenimentul face parte din programul prilejuit Zilei Naționale a Culturii, a a 13-marcată pe 15 ianuarie, în ziua nașterii poetului Mihai Eminescu.