logo

171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu


https://www.ipn.md/index.php/ro/171-de-ani-de-la-nasterea-poetului-mihai-eminescu-7967_1079029.html

Reprezentanți ai cabinetului de miniștri, ai Primăriei capitalei, politicieni și oameni de artă au depus astăzi, 15 ianuarie, flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu prilejul celor 171 de ani de la nașterea poetului, transmite IPN.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că Eminescu este ultimul romantic, care a lăsat drept moștenire posterității operele sale incontestabile. „De mici învățăm și cântăm versurile lui Eminescu, iar mai  apoi iubim în stil eminescian și cunoaștem realitățile vieții prin scrierile sale. Eminescu este cel mai mare poet al nostru, inspirația celor îndrăgostiți de literatură și verbul matern”, a declarat viceprimarul.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a transmis un mesaj și cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, marcată în aceeași zi. „Oamenii de cultură sunt mesagerii frumosului, sunt cei care ne oferă refugiu atunci când suntem copleșiți de grijile cotidiene. Datorită muncii depuse de către aceștia în sălile de spectacol, ateliere, spații expoziționale, numele Republicii Moldova este recunoscut departe peste hotarele țării. În acest an, mai mult ca oricând apreciem abnegația voastră, entuziasmul de a crea, puterea de a vă autodepăși și de a găsi inspirație. Exprimăm și în această zi recunoștință tuturor actorilor, interpreților, muzicienilor, bibliotecarilor, muzeografilor, scriitorilor, artiștilor plastici, specialiștilor din domeniul culturii, care, indiferent de provocările anului 2020, au reușit să aducă cultura în sufletul și casele noastre”, se spune în mesajul lui Aureliu Ciocoi.

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, au loc mai multe evenimente culturale. Muzeul Național de Istorie a Moldovei organizează expoziția temporară „Personalități ale Culturii Naționale”, iar la Biblioteca Națională are loc vernisarea expoziției de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „Personalități marcante ale istoriei și culturii naționale”. Teatrul Național „Mihai Eminescu” prezintă spectacolul-recital „Al meu nume o să-l poarte”, iar Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” vernisează expoziția „Sânte firi vizionare”: Constantin Stamati și Alexandru Donici.