logo

16 septembrie, zi de doliu național


https://www.ipn.md/index.php/ro/16-septembrie-zi-de-doliu-national-7967_1099387.html

Data de 16 septembrie va fi declarată zi de doliu în legătură cu decesul primului președinte Mircea Snegur. Funeraliile urmează să fie organizate cu onoruri de stat. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu, care a transmis un mesaj de condoleanțe, transmite IPN.

„Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova”, menționează Maia Sandu.

Șefa statului a adresat condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur. „„Trăiască Moldova independentă!” – cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova”, a mai spus președinta.

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață miercuri seara în urma unei boli incurabile.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940 în localitatea Trifănești, județul Soroca. De specialitate a fost agronom-savant, având titlul științific de doctor în științe agricole. Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al foste republici sovietice. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996.