logo

13 ministere în loc de 9. MECC, MSMPS, MADRM și MEI urmează a fi reformate


https://www.ipn.md/index.php/ro/13-ministere-in-loc-de-9-mecc-msmps-madrm-7965_1083519.html

Cabinetul de miniștri propus de Natalia Gavrilița urmează să aibă 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum. Patru din ministerele existente urmează a fi reformate, transmite IPN.

Astfel, în loc de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va exista Ministerul Sănătății, condus de consilierul prezidențial Ala Nemerenco și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, condus de directorul general al Syndex România, expertul Marcel Spatari.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării, condus de secretarul general al MECC, Anatolie Topală, și în Ministerul Culturii, condus de regizorul, scenaristul și producătorul Sergiu Prodan.

Va fi reformat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, condus de expertul în agricultură Viorel Gherciu și Ministerul Mediului, condus de fostul secretar de stat la MADRM, activista pentru mediu Iuliana Cantaragiu.

Ministerul Economiei și Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale condus de secretarul general al Administrației Președintelui, Andrei Spînu, și în Ministerul Economiei la conducerea căruia se va regăsi directorul de program de politici economice în cadrul Expert-Grup Sergiu Gaibu.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi condus de expertul în politică externă Nicu Popescu. La șefia Ministerului Justiției va veni deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, la Ministerul Apărării – militarul Anatolie Nosatîi, la șefia Ministerului Afacerilor Interne – consiliera Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Ana Revenco, iar la șefia Ministerului Finanțelor – economistul Dumitru Budianschi. Biroul pentru Reintegrare va fi condus de fostul consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu, Vlad Kulminski. Este introdusă și funcția de viceprim-ministru pentru digitalizare, care va fi ocupată de expertul în digitalizare Iurie Țurcanu.

Premierul desemnat a depus marți, 3 august, la secretariatul Parlamentului dosarul noului Guvern, care mai include programul de guvernare și lista membrilor noului cabinet. Natalia Gavrilița, candidatul desemnat la funcția de premier, urmează să se prezinte, în această săptămână, în Parlament, alături de garnitura guvernamentală pentru a cere vot de încredere de la deputați. Pentru a fi votat Guvernul Gavrilița, e nevoie ca cel puțin 51 de deputați să fie „pentru”. Partidul Acțiune și Solidaritate deține 63 de mandate în noul Legeislativ