logo

115 percheziții. Trei lideri raionali reținuți pentru finanțare ilegală și corupere electorală


https://www.ipn.md/index.php/ro/115-perchezitii-trei-lideri-raionali-retinuti-pentru-finantare-ilegala-8013_1107956.html

Inspectorii de investigație și procurorii anticorupție au desfășurat operațiuni ample în decurs de trei zile, în toată țara, pe cazuri de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor, anunță Inspectoratul General de Poliție. În total 115 percheziții au fost efectuate la lideri raionali, președinți de sector și activiști, implicați într-o rețea suspectată de spălare de bani și crearea unei organizații criminale. Trei lideri locali au fost reținuți pentru 72 de ore, informează IPN.

Ca urmare a descinderilor efectuate, oamenii legii au confiscat sume mari de bani în valute, carduri bancare, telefoane mobile, pliante electorale și cartușe.

Ancheta a scos la iveală că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice erau remunerați lunar din bani nedeclarați, cu scopul de a influența votul cetățenilor la scrutinul din 20 octombrie. Potrivit poliției, organizatorii locali primeau bani drept recompensă pentru a organiza mitinguri, flash-moburi și alte acțiuni de protest. S-a stabilit că, prin aplicația mobilă „PSB”, membrii organizației criminale primeau transferuri bănești, cu scopul exercitării sau neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor și referendumului din 20 octombrie, precum și pentru executarea anumitor indicații.

IGP a mai comunicat că liderii locali racolau tineri pentru organizarea unor destabilizări în capitală și a făcut publice fragmente din interceptări telefonice care ar confirma organizarea de manifestații și costurile acestora. Recent au fost descoperite rețele de corupere a alegătorilor, coordonate de susținătorii lui Ilan Șor. Peste 130 de mii de persoane au fost implicate în scheme de influențare a alegerilor, inclusiv prin recompense financiare și promisiuni electorale, potrivit unui raport realizat de IGP.

Organul de urmărire penală a precizat va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărîri în condițiile legii, despre care va oferi informații suplimentare, notează IPN.