logo

100 de ani de la publicarea poeziei „Limba noastră”


https://www.ipn.md/index.php/ro/100-de-ani-de-la-publicarea-poeziei-limba-noastra-7967_1035243.html

Comunitatea literară a marcat miercuri, 21 iunie, la Chișinău 100 de ani de la publicarea de către scriitorul Alexei Mateevici a poeziei „Limba noastră”, care în 1995 a devenit imnul de stat al Republicii Moldova. Evenimentul a fost marcat prin depuneri de flori, recital de poezie și luări de cuvânt la bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române și printr-o expoziție, transmite IPN.

Dumitru Apetre, colaborator științific al Institutului de Filologie al Academiei de Științe, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România, a spus că poetul nu a putut denumi poezia „Limba Noastră cea Română” din cauza problemelor lingvistice din acea perioadă, situație care se atestă și în prezent. „Nu toți acceptau pe atunci, după 100 de ani de dominație rusească, această noțiune de limbă română. Dar el a avut în vedere anume limba română. Nu o dată a spus în articolele sale de publicistică despre faptul că aici, în Basarabia, trăiesc români, iar limba vorbită este limba română”, a spus Dumitru Apetre.

Şi Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a spus că versurile scrise acum 100 de ani se referă la o realitate lingvistică care este trăită și în prezent, limba română în Republica Moldova se află încă pe baricade. Potrivit președintelui Uniunii Scriitorilor, poetul Alexei Mateevici ilustrează adevărul, iar prin această poezie a demonstrat că un poet poate să rămână în literatură doar printr-un singur poem. „Poezia Limba Noastră este capodopera operelor sale, este unul dintre cele mai frumoase poeme care s-au scris vreodată despre limba română, este un poem care a ajuns să fie imn al ţării”, a declarat Arcadie Suceveanu.

Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” a vernisat o expoziție de carte, documente și fotografii cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la publicarea poeziei „Limba noastră”. Și directorul muzeului, Vasile Malaneţchi, a raportat versurile poemului la realitatea de astăzi din Republica Moldova. „Erau vremuri grele, tulburi și atunci. Or așa ne este dat nouă să trecem periodic prin asemenea momente cruciale. Trebuie să ne limpezim iară conștiința. Cine suntem, ce limbă vorbim și care sunt de fapt valorile noastre”, a declarat Malaneţchi.

Poezia „Limba noastră” cuprinde 12 strofe, a câte patru versuri. Versurile poeziei au fost citite de către Alexei Mateevici la Congresul Scriitorilor din Basarabia unde s-a hotărât trecerea la alfabetul latin. La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn al Republicii Moldova.