logo

10 ani de închisoare pentru ex-președintele interimar BEM


https://www.ipn.md/index.php/ro/10-ani-de-inchisoare-pentru-ex-presedintele-interimar-bem-7967_1102356.html

Fostul președinte interimar al SA „Banca de Economii”, Viorel Bîrca, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa este dictată pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine, în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost disjunsă din cauza penală obiectul de investigație al căreia cuprinde sustragerea bunurilor în perioada 2013-2014 în sumă de 100 de milioane de dolari, ce aparțineau BEM, de către un grup criminal din care fac parte persoane publice, persoane cu funcții de demnitate publică, persoane fizice și persoane juridice.

Condamnatul, în perioada iulie 2013 - septembrie 2014, deținând funcția de președinte interimar al BEM și având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare, a falsificat 7 ordine SWIFT. Este vorba despre ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți. Fiind coautor, a sustras din instituția financiară mijloace bănești în sumă de 100 de milioane de dolari SUA.

Pe 11 martie 2021, cauza penală de învinuire a fostului președinte interimar al SA „Banca de Economii” a fost transmisă spre examinare în fond la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani. Judecarea cauzei a durat 3 ani, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

Pe 29 ianuarie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a recunoscut vinovat inculpatul, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar pe un termen de 5 ani.

Totodată, a fost admisă acțiunea civilă și dispusă încasarea din contul condamnatului în beneficiul BEM, în proces de lichidare, a sumei de 100 de milioane de dolari, convertiți în moneda națională cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executării sentinței.

Instanța a menținut sechestrul pe 1/2 din bunurile ce aparțin condamnatului în valoare de aproximativ 4 milioane de lei în vederea garantării recuperării prejudiciului. De asemenea, au fost încasate din contul condamnatului în beneficiul statului cheltuieli judiciare în sumă de peste 32 de mii de lei.

Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.