Parlamentul va vota în această săptămână membrii CSM din rândul non-judecătorilor

Parlamentul va vota în cadrul ședinței de săptămâna aceasta componența  nouă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor care au fost evaluați de comisia pre-vetting. Astfel, din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea membrilor din rândul non-judecătorilor, CSM va deveni funcțional. Chiar și în componența redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție, cum ar fi anunțarea concursului pentru suplinirea funcției de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la o conferință de presă.

„Îndemn repetat, stimații judecători, cei care sunt corecți, onești, și ei sunt în tagma judecătorilor, să prindă la curaj, să iasă în față, să organizeze finalmente acea Adunare Generală, să participe la aceste concursuri care vor fi anunțate de noua componență a Consiliului Superior al Magistraturiiˮ, a declarat președintele Parlamentului.

Igor Grosu a mai spus că va fi votat în lectura a doua pachetul de modificări care vizează noul model de funcționare a Curții Supreme de Justiție, care devine o curte de casație după competență, adică se va pronunța doar în dosarele care sunt de importanță majoră pentru societate sau din punct de vedre al dreptului și unificării practicii judiciare. De asemenea, componența Curții va fi modificată. Aceasta va fi compusă din 11 judecători și 9 non-judecători. Respectiv, numărul membrilor Curții Supreme de Justiție descrește de la 33 la 20.

Președintele Parlamentului a adăugat că a doua lege care vizează Curtea Supremă de Justiție ține și de evaluarea extraordinară a judecătorilor rămași la Curtea Supremă de Justiție și a candidaților care vor aspira să ocupe o funcție la înalta curte. Pentru această evaluare va fi creată o comisie care își va începe activitatea în luna mai.

În primă lectură vor fi votate modificările legislației care vin cu delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție. Se pregătește și cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție.

Alt pachet de legi se referă la delimitarea clară a atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate, modul de guvernare internă și atribuțiile directorului, drepturile și obligațiile persoanelor care colaborează cu instituția, mandatul judecătoresc pentru realizarea sarcinilor etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE