Numărul bolnavilor de tuberculoză este în scădere, dar creşte incidenţa formelor rezistente
Numărul persoanelor bolnave de tuberculoză a scăzut faţă de anul trecut cu peste 500 de cazuri şi atinge în acest moment aproximativ 5500. Pe de altă parte, de la an la an, sunt înregistraţi tot mai mulţi pacienţi cu forme rezistente ale maladiei, tratarea cărora este mai dificilă şi presupune şi costuri mai mari. Informaţia a fost prezentată la o conferinţă de presă de către ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi.
Potrivit oficialului, numărul mai mic de cazuri de îmbolnăvire se datorează campaniilor de informare desfăşurate, dar şi condiţiilor mai bune de asistenţă medicală.
Directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Andrei Moşneaga, a declarat pentru Info-Prim Neo că anual pentru combaterea tuberculozei se investesc peste 100 de mii de euro, majoritatea fiind donaţi de către Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, a Tuberculozei şi Malariei. Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru asistenţa medicală a persoanelor fără asigurare medicală, deoarece tratamentul pentru tuberculoză este gratuit în Republica Moldova, inclusiv pentru aceste persoane.
Potrivit coordonatorului Centrului Comunitar pentru Bolnavii de Tuberculoză din Rezina, Nina Postu, condiţiile în care sunt internaţi bolnavii de tuberculoză s-au îmbunătăţit în ultimii doi ani. O problemă rămân persoanele bolnave care refuză internarea şi tratamentul prescris de medici. „Din fericire, astfel de cazuri nu sunt numeroase”, a menţionat medicul.
Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din ţară sunt trataţi la Spitalul de boli tuberculoase din Vorniceni (Străşeni), unde în acest moment sunt internaţi aproximativ 200 de bolnavi. Potrivit ministrului sănătăţii, Andrei Usatâi, în următoarele luni urmează să fie dat în exploatare un nou bloc la spitalul din Vorniceni, a cărui capacitate va fi de aproape 300 de locuri.