Proiectul de lege cu privire la Serviciul de Informații și Securitate a fost votat joi de Parlament în prima lectură. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au venit cu pancarte la ședință, au criticat inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, numind-o „o crimă împotriva cetățenilor”, întrucât oferă atribuții extinse pentru SIS, transmite IPN.
Potrivit autorilor, proiectul are scopul de a asigura independența instituției. Precizează modalitatea de numire și demisie a directorului, dar și instituie cea de-a doua funcție de director adjunct. La fel, descrie direcțiile de bază ale activității SIS, cele mai importante fiind cea informativă externă și contrainformativă. O activitate specială este de investigație.
În luarea sa de cuvânt, deputata BCS, Diana Caraman, a spus că, după schimbarea guvernării și după „eliberarea organelor de drept de influența PAS, cei care au votat pentru această inițiativă vor fi trași la răspundere”. Acest proiect încălcă drepturile omului, inclusiv dreptul la viață privată, secretul conversației etc. Or, SIS va putea fila, intercepta persoane printr-un simplu ordin al directorului instituției, a remarcat parlamentara.
„Vreau să înțelegeți un lucru important. Ce prevede acest proiect de lege? Că directorul SIS, care astăzi vă este om în care aveți încredere, mâine situația poate fi alta, poate decide pornirea anumitor măsuri de investigație. În vederea amplasării anumitor aparataje în locuințele voastre etc.”, a spus deputatul socialist, Vlad Batrîncea.
Deputații PAS, în număr de 59 prezenți în sala plenului, au votat în prima lectură proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. În luarea sa de cuvânt, deputatul PAS Lilian Carp, care este unul dintre autorii proiectului, a declarat că statul are nevoie de un SIS și, în general, de instituții puternice. Parlamentarul a asigurat că anumite prevederi controversate vor fi revăzute și nu vor fi votate în lectura a II-a.