Salariile profesorilor sunt infim de mici. O spune rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, potrivit căruia salariul unui doctor conferențiar din Republica Moldova este de 8400 de lei. Rectorul USM spune că salariile în instituțiile de învățământ superior nu sunt atractive nici pentru cadrele universitare și nici pentru personalul auxiliar. Deși ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat salarii mai mari pentru profesori din 2024, Igor Șarov spune că aceste majorări, cel mai probabil, vor fi nesemnificative, notează IPN.
Rectorul USM, Igor Șarov, spune că salariile profesorilor universitari sunt extrem de mici, iar majorarea acestora este imperios necesară. Declarația are loc în contextul în care, recent, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2024 profesorii vor primi salarii majorate.
„Profesorii așteaptă majorări salariale. Nu mă aștept la mari majorări începând cu 2024. Chiar și ministrul vorbea despre imposibilitatea de a veni cu majorări de 30-40%, vor fi majorările tradiționale de la început de an pentru diferite categorii bugetare. Dar adevărul este unul, fără majorări salariale la profesori, nu vom merge mai departe. La fel ca pentru angajații din domeniul științei. Spunem că nu vin tinerii în domeniul științei, dar nu vin pentru că avem o altă generație de tineri, care sunt pragmatici, vor să trăiască azi, iar pregătirea unui cercetător durează mulți ani. Un doctor conferențiar are astăzi 8400 de lei. E cazul meu personal, având un salariu de 0,5 e vorba de 4200 de lei. Salariile sunt infim de mici”, a spus Igor Șarov în cadrul unei emisiuni la RliveTV.
Igor Șarov spune că un ministru merită un salariu de 50 de mii de lei, însă majorarea salariilor miniștrilor trebuie să aibă loc în paralel cu majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari.
„Un ministru merită să aibă un salariu de 50 de mii, dar timpul ales pentru aceste majorări nu este cel mai reușit. Fiecare ministru are în spate o armată de profesori, medici, polițiști și lucrurile trebuie să fie echilibrate. Aceste discuții au fost întotdeauna, și pe timpul guvernării lui Voronin, Filat, Filip, dar era o limită. Nu poți ridica salariile miniștrilor atât timp cât în sistemele respective nu au loc majorări”, a mai spus rectorul Universității de Stat din Moldova.
În prezent, salariul unui profesor din Republica Moldova variază între 7600 de lei și 11000 de lei. Câștigul salarial mediu lunar brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare a constituit în al doilea trimestrul anul curent 12175,9 lei.