Cea de-a 1000-a misiune a experților voluntari germani din cadrul Serviciului Experți Seniori (SES) a fost celebrată miercuri, 20 octombrie, la Chișinău. Din 1993, de serviciile experților din cadrul SES au beneficiat în special Întreprinderile Mici și Mijlocii, instituțiile de formare profesională, dar și administrațiile publice locale. În Moldova, cei mai solicitați sunt experții în domeniile medical, prelucrare a lemnului și metalului, agricultură, industrie alimentară și textile, transmite IPN.
Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, consideră că SES nu este doar un proiect de lungă durată, ci și un element de încredere și valoare a cooperării dintre Republica Federală Germană și Republica Moldova. „În toți acești ani de cooperare experții și-au adus contribuția în dezvoltarea economică și socială a țării și au contribuit la aprofundarea relațiilor bilaterale”, a spus Angela Ganninger.
Potrivit ambasadoarei, punctul forte al proiectului este orientarea pe necesitate. Experții vin la cerere, cu un scop bine determinat și elaborează soluții împreună cu partenerii moldoveni. Soluțiile pot viza domenii foarte diverse, de la dezvoltarea noilor produse, îmbunătățirea producției întreprinderilor mici și mijlocii, sau abordarea problemelor de management în domeniul ocrotirii sănătății, inclusiv managementul calității. Primarii germani ieșiți la pensie acordă suport colegilor moldoveni în optimizarea administrării sau elaborarea conceptelor concrete în infrastructură sau dezvoltare economică.
Ute Sonnen, coordonatoare de proiect SES - Fundația Economiei Germane pentru Cooperare Internațională, spune că proiectul oferă persoanelor care sunt în pauză profesională posibilitatea să continue a-și împărtăși experiența. Ei o fac absolut gratuit. Ute Sonnen a mai spus că este în cunoștință de cauză privind problemele cu care se confruntă întreprinderile din Moldova, în context, exprimându-și aprecierea pentru munca și angajamentul beneficiarilor din urma programului.
În opinia lui Gheorghe Cucu, președinte de onoare al Camerei de Comerț și Industrie, SES a fost unul dintre cele mai importante proiecte din țară, care dă rezultate palpabile pe fiecare segment unde este aplicat. Gheorghe Cucu spune că CCI s-a bucurat de multiplu suport al acestui proiect, dar cel mai important a fost suportul în domeniul pregătirii profesionale a cadrelor muncitorești.
Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, menționează că a colaborat cu trei experți din cadrul misiunii și a făcut-o foarte bine. Potrivit lui Gheorghe Răileanu, expertul în administrare publică cu care a colaborat a fost uimit să vadă în Moldova lipsa unei discipline ce ține de primirea cetățenilor. Expertul a vorbit beneficiarilor proiectului despre simplitatea legislației și lipsa birocrației în Germania. Un alt expert, în hidrologie, i-a consultat pe aleșii locali privind construcția unui lac de acumulare a apei pe râul Cogâlnic, iar un expert în turism a făcut un manual pentru dezvoltarea turismului în regiune. „Cu părere de rău, noi nu avem capacitatea necesară de a însuși și realiza aceste idei, dar a fost o experiență și practică pentru toți cei care au participat la acest exercițiu”, a declarat Gheorghe Răileanu.
Galina Bobic, președinta Intereconomservice din Rîbnița, a menționat că de zece ani colaborează cu SES în domenii precum agricultură, alimentație publică și servicii în sectorul de transport și automobile. Femeia spune că experții germani au venit cu multe sugestii și au orientat cadrele locale la un alt nivel de activitate, au ajutat întreprinderile „să-și extindă vizorul”. Galina Bobic își amintește că după ce un expert a împărtășit experiența bucătăriei germane în cadrul unei întreprinderi care oferă servicii de alimentație publică, clienții acelei unități solicitau ca în meniu la sărbătorile care le comandau acolo să fie incluse anume acele bucate germane.
Reprezentanții SES în Moldova au primit distincții în semn de recunoștință din partea Ambasadei Germaniei la Chișinău.
Actualmente, SES numără peste 12 mii de experți care aduc expertiză în 50 de domenii. De la fondarea sa, în 1993, SES a realizat peste 50 de mii de misiuni pe bază de voluntariat în toată lumea. Cel mai mare donator al SES este Guvernul Federal German.