Ecologiştii, alarmaţi de creşterea nivelului de poluare a aerului în Chişinău
Circa două treimi din an locuitorii capitalei respiră aer în care concentraţiile de noxe depăşesc normele sanitare admise; în Chişinău a crescut simţitor nivelul de poluare a aerului atmosferic cu gaze de emisie şi particule solide provenite de la automobile, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova.
„Situaţia este aşa deoarece este foarte mare numărul de automobile care circulă prin capitală, este insuficient spaţiu de parcare a maşinilor, este proastă organizarea traficului, soldată cu ambuteiaje şi aglomerări de maşini. Îşi mai aduc contribuţia calitatea joasă a carburanţilor, parcul învechit de autobuze, starea nesatisfăcătoare a drumurilor şi reducerea continuă a spaţiilor verzi”, susţine Vladimir Garaba.
El spune că lipsesc măsurile stimulatorii pentru înlocuirea automobilelor vechi cu cele noi, sistemul de monitoring al calităţii aerului atmosferic este dotat cu utilaj învechit, ceea ce nu permite de a cunoaşte gradul de poluare a aerului decât comparativ cu perioada precedentă, fără a caracteriza situaţia reală la moment.
Potrivit organizatorilor conferinţei, Mişcarea Ecologistă a înaintat Guvernului şi Primăriei capitalei propuneri de redresare a situaţiei ecologice în ceea ce priveşte transportul auto, însă acestea au fost respinse pe motiv că implementarea unor astfel de măsuri necesită mijloace financiare, de care bugetul nu dispune.
Vladimir Garaba afirmă că angajamentele luate de R. Moldova în cadrul tratatelor internaţionale legate de protecţia aerului atmosferic din oraşe se îndeplinesc în măsura cea mai modestă. Moldova este unica ţară în Europa care nu a aprobat încă standardele ecologice pentru emisiile automobilelor şi pentru carburanţi, spune Garaba.